Rýsuje se nová vláda - příštím premiérem má být Jiří Paroubek

Kandidát ČSSD na premiéra a místopředseda strany Jiří Paroubek, foto: ČTK

Několikaměsíční politická krize možná spěje ke konečnému rozuzlení. Úterní vyjednávání ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU přineslo možnost vytvoření nového kabinetu v čele se sociálním demokratem Jiřím Paroubkem. Dosavadní premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross o tom v úterý večer informoval prezidenta Václava Klause. Podrobnosti o vznikající vládě přináší Martina Lustigová.

Kandidát ČSSD na premiéra a místopředseda strany Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"To řešení, které v tuto chvíli nabízíme, je řešení, které znamená okamžité ukončení té situace, která už, myslíme, je neúnosná," řekl po úterním jednání Stanislav Gross. Podle dostupných informací by se nová vláda neměla příliš lišit od současného kabinetu. Zasednout by v ní měli i tři lidovečtí ministři, kteří před časem podali demisi. V úterý se totiž vzdali svých stranických funkcí a vyšli tak vstříc požadavku sociálních demokratů, aby ve vládě nezasedly stranické špičky. Sami sociální demokraté ovšem na post premiéra navrhli svého místopředsedu Jiřího Paroubka. Ten shrnuje své pocity: "Já si myslím, že jsem profesionál. Mám neutrální pocity. Já si uvědomuji, a nechci říct autora toho výroku, že je to obludná tíže."

Třiapadesátiletý Jiří Paroubek není veřejnosti příliš znám. Od počátku 90. let pracoval jako komunální politik, šest let působil jako náměstek pražského primátora. Vykročení z komunální politiky pro něj nebylo snadné - v roce 2000 neúspěšně kandidoval do Senátu a loni pohořel coby kandidát na europoslance. V srpnu 2004 si ho ale Stanislav Gross vybral do svého vládního týmu na post ministra pro místní rozvoj.

Je Jiří Paroubek dobrou volbou? Ptáme se politologa Jiřího Pehe: "Sociální demokracie v tomto okamžiku asi nemá příliš na výběr z kvalitních kandidátů. Já osobně bych na tomto postu radši viděl například Bohuslava Sobotku nebo Lubomíra Zaorálka. Myslím si, že jsou výraznější osobnosti, jasněji profilované. Mám za to, že sociální demokraté mohli vybrat někoho výraznějšího. Na druhé straně je pochopitelné, že těmto špičkovým politikům, kteří před sebou mají ještě politickou budoucnost, se nechce do vlády, která má mít životnost pouze jeden rok. Chápu, že by si v této roli nejspíše uškodili." Může si uškodit i Jiří Paroubek? "Myslím si, že pro Jiřího Paroubka to může být právě naopak, protože on, tím, že není politikem tak známým a vyprofilovaným, se může v této jednoroční funkci vlastně velmi zviditelnit a získat silnější postavení v sociální demokracii."

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Bývalí koaliční partneři ČSSD novou dohodu vítají. Slovo má předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek: "My pevně doufáme, že to je varianta, která České republice zajistí akceschopnou vládu do konce řádného volebního období." Opozici se ale nový scénář nelíbí. KSČM ústy svého místopředsedy Jiřího Dolejše prohlásila, že experiment na základě původní koalice nemá důvod podporovat. A ODS za nejlepší řešení nadále považuje předčasné volby. Místopředseda strany Petr Nečas se vyjádřil, že nepůjde o nový kabinet, ale o Grossovu vládu bez Grosse v čele s loutkovým premiérem Jiřím Paroubkem. S tím ale nesouhlasí politolog Jiří Pehe, podle kterého je Grossova pozice příliš slabá na to, aby mohl vládu zpovzdálí řídit: "Mám za to, že sociální demokracie možná po jeho odstoupení z pozice předsedy vlády bude hledat také řešení, jak ho donutit, aby odstoupil i z pozice předsedy strany, protože by pro tuto stranu bylo poměrně zničující, kdyby ji do příštích voleb měl vést právě Stanislav Gross."

Podle Jiřího Pehe je současné rozuzlení vládní krize tou nejrozumnější variantou: "Rozpad této vládní koalice by znamenal další období nestability, hledání dalších řešení, ať už v podobě předčasných voleb nebo nějakého dočasného kabinetu, který by tak jako tak zemi nejspíše vedl k předčasným volbám. Takže si myslím, že to, že se podaří dát dohromady vládu, která dovládne v tomto volebním období, je poměrně dobrá zpráva i pro zahraniční publikum, zahraniční investory."