Lidovci opouštějí vládní koalici,osud vlády rozhodnou komunisté

Zprava předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, ministr zahraničí Cyril Svoboda, místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal a ministr dopravy Milan Šimonovský, foto: ČTK

Vládní krize vrcholí. Lidovci opouštějí koalici. Celostátní konference KDU-ČSL ve středu doporučila, aby tři lidovečtí ministři ve vládě Stanislava Grosse podali demisi. V pátek budou křesťanští demokraté ve sněmovně hlasovat pro vyslovení nedůvěry současnému kabinetu. Jeho další existence tak závisí na hlasech komunistických poslanců. Více už Milena Štráfeldová

Zprava předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek,  ministr zahraničí Cyril Svoboda,  místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal a ministr dopravy Milan Šimonovský,  foto: ČTK
Důvodem odstoupení do koaliční smlouvy je podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska to, že Stanislav Gross nadále zůstává v čele vlády:

"Stále preferujeme variantu spolupráce ČSSD, Unie svobody a KDU, ovšem s jiným předsedou vlády. Náš krok není výrazem nedůvěry vůči koalici těchto tří stran, náš krok je výrazem zásadní nedůvěry vůči Stanislavu Grossovi."

V tom, zda mají opustit koalici, nebyli však lidovci zcela jednotní. Pro odchod z vlády jich hlasovalo 76, čtrnáct členů širšího vedení se zdrželo hlasování. Jedním z nich byl i ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda:

"Já jsem řekl, že si nemyslím, že je dobře, aby osud české vlády byl dán do rukou KSČM."

S komunisty o podpoře koaličního kabinetu začali sociální demokraté jednat už ve středu. Stanislav Gross se po poledni sešel s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem. Spolupráci s komunisty přitom sociální demokraté ještě na svém víkendovém sjezdu v Brně odmítali. Ke změně tohoto postoje premiér řekl:

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček,  foto: ČTK
"Já nevidím důvodu, proč v parlamentní demokracii by mělo být jednání mezi politiky něčím potupným."

Komunisté ještě v úterý tvrdili, že kabinet Stanislava Grosse při hlasování o nedůvěře nepodpoří. I jejich názor se však mění. Šéf KSČM Grebeníček po schůzce s Grossem prohlásil, že komunisté jsou k jeho vládě sice kritičtí, ale že Modrá šance, kterou nabízí ODS, je pro ně nepřijatelná. Komunisté chtějí mít vliv na výběr osobností, které v Grossově vládě nahradí lidovecké ministry:

"Nás docela bude zajímat, nakolik je schopen premiér vyjednat tyto posty pro osobnosti, které budou přece jenom provázány s původním volebním programem České strany sociálně demokratické."

Unie svobody jako další člen koalice lidovce nepodpořila a v pátek chce vládu při hlasování o nedůvěře podržet. Předseda unionistů Pavel Němec prohlásil, že v této vládě se Unii podařilo prosadit zásadní reformní kroky.

"Nevidíme nejmenší důvod, proč naplňovat scénář KDU-ČSL a odcházet s nimi z vlády. My respektujeme koaliční smlouvu a myslím si, že musí být zcela evidentní, kdo v tuto chvíli koaliční smlouvu porušuje."

Občanská demokratická strana, která v úterý iniciovala hlasování o nedůvěře Grossovu kabinetu, je znepokojena tím, že sociální demokraté jednají s komunisty o možné podpoře. Občanští demokraté naopak ocenili lidovce za to, že drží slovo, když kvůli Stanislavu Grossovi opouštějí koalici. Prezident Václav Klaus prohlásil, že je připraven v rámci svých ústavních pravomocí ihned jednat, pokud padne vláda.

K tomu, aby vláda v pátek přežila hlasování o nedůvěře, potřebuje ve sněmovně 101 hlasů. Kabinet se udrží, pokud ho proti občanským a křesťanským demokratům podpoří kromě ČSSD a Unie svobody i poslanecký klub KSČM.