Ustojí sociální demokracie vnitřní otřesy?

Vladimír Špidla, foto: ČTK

Jsou turbulence, které se stále častěji objevují v sociální demokracií, natolik vážné, že by mohly ohrozit další fungování vládní koalice? To je téma pro dnešního hosta rubriky Česko v komentáři, komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova. Do našeho studia ho pozval Josef Kubeczka.

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
V poslední době se objevují názory, že se Česká strana sociálně demokratická stále častěji jeví jako nejslabší článek vládní koalice. Vzpomeňme protesty jejich poslanců proti přesunu některých služeb ze snížené do vyšší, byť upravené sazby daně z přidané hodnoty, hrozba ministra kultury Pavla Dostála, že z toho důvodu nepodpoří tuto část reformy veřejných financí či dopis části sociálně demokratických poslanců nespokojených s postupem vedení strany. Myslíte si, že situace uvnitř sociální demokracie je opravdu tak vážná?

"Myslím si, že ne tolik, jak o tom psala mnohé české sdělovací prostředky, které v tom spatřovaly krizi, rozkol a rozklad strany. Myslím si, že až tak vážné to není. V sociální demokracii však momentálně začal proces před sjezdem strany, který se odehraje příští rok na jaře. Na něm bude volen nový předseda. Začaly se vyostřovat vztahy mezi jednotlivými skupinami v sociální demokracii. To se projevuje tím, že Vladimír Špidla již oznámil, že bude kandidovat na nejvyšší stranický post opět, a že je připraven rozdat si to s kýmkoliv, kdo bude chtít ho vyzvat. K tomu se poměrně nečekaně přihlásil první místopředseda strany a první vicepremiér Stanislav Gross. Vy jste také zmínil nespokojené poslance ČSSD, kteří napsali dopis vedení svého poslaneckého klubu. Ta třetí skupinka nepatří ani ke Špidlovi, ani ke Grossovi, spíše zastává levicovější názory, někteří její členové jsou blízcí bývalému premiérovi a bývalému předsedovi strany Miloši Zemanovi. Tato skupina potřebovala o sobě dát vědět poměrně hlasitě, což se ji povedlo."

Miroslav Kalousek, šéf lidovců, tedy druhé nejsilnější vládní strany, soudí, že si sociální demokraté musí své vnitřní problémy vyřešit sami. Nedomnívá se, že by to mělo nějak narušit chod vládní koalice. Sdílíte jeho optimismus?

"V této chvíli ano, protože, jak už jsem řekl, před sjezdem, který bude na jaře příštího roku, se v sociální demokracií nedají očekávat tak převratné změny, že by to ovlivnilo osud této koalice. Nevím, jak to bude po sjezdu, protože tam není jasné, kdo zvítězí, nevím, jak to bude po všech trojích volbách, které čekají české občany i české politické strany v tomto roce. Tam může být situace výbušnější, než je nyní, ale v současnosti opravdu ani jedna ze tří skupin, které jsem popsal uvnitř sociální demokracie, není zainteresovaná na tom, aby se strana rozpadla nebo prudce změnila svůj kurz."

Opoziční občanští demokraté volají po předčasných parlamentních volbách. Jak prohlásil jejich šéf Mirek Topolánek, jejich vyvolání brání pouze to, že Ústava takový krok jednoduše neumožňuje. Nicméně soudí, že současná vláda se už nedokáže na ničem shodnout, a proto by karty měly být znovu rozdány. Myslíte si, že k tomu dojde?

"Myslím si, že pan Topolánek plní svědomitě úlohu opozičního politika a kritizuje vládu kudy chodí, což je z jeho hlediska v pořádku. Na druhou stranu objektivní pohled přece jenom ukáže, že tato vláda není taková, která není schopna na ničem se domluvit. To prostě není pravda. Existuje řada dohod a pokud pan Topolánek měl na mysli, že u některých dohod došlo v poslední době k určité modifikaci, tak zatím není ani náznak toho, že by po těch modifikacích by nebyla schopna tato koalice dosáhnout své vnitřní dohody."

Druhá část české parlamentní opozice - komunisté - si asi mnou ruce, neboť jejich preference stoupají. Nezdá se Vám, že jsou zřejmě jediným hráčem na naši politické scéně, který z vývoje situace těží?

"Teoreticky by tak mohlo být. Všiml jsem si ale velmi zajímavého rozhovoru místopředsedy KSČM Miloslava Ransdorfa v českém tisku, kdy upozorňoval, že pokud zůstane předsedou této strany Miroslav Grebeníček, pak tato strana opravdu propásne možná jedinou šanci změnit svoji image v očích českých lidí a změnit své postavení na české politické scéně. S panem Ransdorfem v tomto velmi souhlasím. Jestliže zůstane pan Grebeníček předsedou strany, a vývoj tomu zatím plně napovídá, tak patrně ani KSČM se nijak nezmění a její postavení na české politické scéně zůstane zmrazené."

Hostem u mikrofonu Radia Praha byl znalec poměrů v České straně sociálně demokratické, komentátor deníku Právo Alexander Mitrofanov.