Policie chce kvůli letounům CASA stíhat místopředsedkyni sněmovny Parkanovou

Letoun CASA, foto: ČTK

Policie ve středu požádala sněmovnu o vydání její místopředsedkyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Bývalá lidovecká ministryně obrany a současná poslankyně TOP 09 je podezřelá ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem vojenských letounů CASA. O jejich nákupu přitom v r. 2009 rozhodla celá tehdejší vláda Mirka Topolánka.

Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Žádosti o zbavení imunity a vydání poslanců k trestnímu stíhání se množí. Po Vítu Bártovi, Jaroslavu Škárkovi a Otto Chaloupkovi z Věcí veřejných a Davidu Rathovi z ČSSD teď ale policie začala stíhat dosud nejvýše postaveného poslance v tomto volebním období, místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou z TOP 09. Dává jí za vinu, že jako šéfka resortu obrany nenechala zpracovat znalecký posudek při nákupu letounů CASA. Stát tím měla připravit o 658 milionů. Parkanová ale tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustila. Zakázku za tři a půl miliardy korun jednomyslně posvětila celá vláda premiéra Topolánka. To potvrzuje i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který byl jejím členem:

"To nebylo rozhodnutí paní Parkanové, o tom rozhodla celá vláda. Tudíž je naprostý nesmysl ji takto obžalovat. To je poprvé, kdy bude někdo obžalován kvůli rozhodnutí vlády."

Miroslav Kalousek
Podobně se vyjádřil i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek:

"Pokud v tom policie spatřuje kriminální čin a požádá o vydání všech ministrů, kteří jsme tehdy rozhodovali a jsme poslanci, pak bych se klonil k tomu, abychom se vydali a svoji odpovědnost nesli. Jsem přesvědčen, že tam žádná kriminální činnost nebyla. Určitě ale nebudu hlasovat pro vydání jednoho člena vlády za to, co vláda kolektivně a jednomyslně rozhodla."

Představitelé ODS se k žádosti o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání i k celé kauze nákupu strojů CASA vyjadřují opatrněji. Současný ministr obrany Alexandr Vondra ji příliš komentovat nechtěl:

"Můj názor na tu smlouvu byl vždycky značně kritický, ale znovu říkám, že se k tomu neumím vyjadřovat, protože nemám informace, čeho se to přesně má týkat."

Jiří Pospíšil
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil rovněž prohlásil, že nemá v této citlivé kauze dosud nemá dost informací:

"Nevím přesně, co je vůbec paní Parkanové kladeno za vinu. V takto citlivé věci je třeba znát spis, znát fakta, a pak je možné je nějakým způsobem právně kvalifikovat."

Předsedá dnes už opozičních Věcí veřejných Radek John ale s prošetřením celého podezřelého nákupu, který odsouhlasila Topolánkova vláda na poslední chvíli, už v demisi, rozhodně souhlasí:

"Je třeba, aby policie došetřila všechny armádní zakázky. Policie musí dokázat, že kauza Rath nebyla ojedinělý výstřel, a musí samozřejmě došetřit i skandály vládních stran. Otevřít všechny tyto kauzy je životní nutnost pro Českou republiku, jinak bude nedůvěra občanů absolutní."

Letoun CASA,  foto: ČTK
Pro vyšetřování je i sociální demokracie. Její předseda Bohuslav Sobotka vyjmenoval oba trestné činy, ze kterých policie Vlastu Parkanovou podezírá:

"Je zde podezření policie na spáchání dvou úmyslných trestných činů, trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku."

Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika by za předražený nákup letounů CASA měl odpovědnost nést celý kabinet.

"Mám pocit, že tehdy o té záležitosti rozhodovala vláda jako celek, čili v tom případě by měla celá vláda Mirka Topolánka v tehdejším složení být na tomto pranýři."

O vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání bude sněmovna zřejmě jednat v červenci. Nejprve je ale musí projednat mandátový a imunitní výbor. O předražení zakázky o několik set milionů se přitom hovoří už několik let. V kauze figuruje bývalý náměstek Parkanové Martin Barták, s ním však Parkanová nechce mít nic společného.