Kauza CASA: Poruchy letounů provází bitva politiků

Vlasta Parkanová, foto: ČTK

V květnu roku 2009 koupilo české ministerstvo obrany čtyři španělské vojenské letouny CASA. Nákup stál tři a půl miliardy korun a do servisu vložil stát ještě další miliardu. Jeden stroj armáda směnila za bitevníky L-159 z Aera Vodochody. Od té doby ale letouny CASA, které měly sloužit především v zahraničních armádních misích, způsobily mnoho starostí nejen českým vojákům, ale i vrcholným politikům. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová čelí obvinění kvůli podezřelému nákupu letounů.

Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Prvním problémem, se kterým se potýká armáda, je poruchovost strojů CASA. Nedávno například letadla nesplnila vojskové zkoušky. Selhal systém pasivní ochrany proti raketám, známý jako DAS. Stejný systém už zkouškami neprošel zhruba před rokem. Resort obrany uvádí, že kvůli nesprávnému fungování DAS nemůže letadla CASA vyslat do zahraniční mise v Afghánistánu. Už dříve se také objevily závady na navigačních a spojovacích systémech, odstraněny byly v květnu. Otázky ale především vzbuzuje samotný nákup strojů. Nákup od španělského výrobce šel přes prostředníka, zbrojařskou firmu Omnipol. Policie chce exministryni obrany stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová ale s odkazem na právní stanoviska zdůrazňuje, že taková povinnost neexistovala. Obvinění podle ní mohlo být účelové.

"Všechny posudky bez výjimky mluví o tom, že jsem žádnou povinnost zadávat posudek neměla a že policejní žádost v tomto smyslu je tak trochu podivná. Z mého pohledu podivná."

Letoun CASA,  foto: Ministerstvo obrany ČR
Dodavatel letounů CASA, firma Omnipol, od června platí sankce v řádu desítek tisíc korun denně. Parkanovou vehementně obhajuje strana TOP 09 a zejména její stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek. Použil dokonce slova o policejních manipulacích a lžích za dohledu žalobců. Svůj názor na kauzu řekla České televizi Karolína Peake z politické strany LIDEM.

"Když se na celou tu kauzu vydávání Vlasty Parkanové a kauzu nákupu CASA podívám, tak si myslím, že má dvě roviny. Jednu čistě právní, kvůli které jsem měla své pochybnosti. Myslím, že to obvinění Vlasty Parkanové trochu na vodě stojí. Tam chápu některé argumenty ministra Kalouska. na druhé straně všichni dobře víme a ukazuje se, že nákup letadel CASA žádným velkým ternem pro ČR nebyl - spíše naopak."

Radek John
Mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil sněmovně vydat Vlastu Parkanovou. I člen výboru Radek John si myslí, že Parkanová měla při nákupu jednat jinak.

"Paní Parkanová nejednala s péčí řádného hospodáře. Tam šlo o to, že ona měla zaručit, že zakázka není předražená jakýmikoli způsoby. Když jde o zakázku za tři a půl miliardy, měla tomu věnovat absolutní pozornost, protože to už jsou peníze, kdy je nutné vědět, že není předraženo."

Podle informací deníku Mladou frontu Dnes i policejní vyšetřování provázely nejasnosti. Expert na vojenskou techniku Karel Daňhel, který zpracovával posudky, byl postaven mimo službu. Podle něj důvodem bylo, že v případu letounů CASA svědčil na policii. U ministra financí Miroslava Kalouska se také objevilo podezření, že telefonicky vyhrožoval vyšetřovateli kauzy nákupu letounů Jiřímu Mazánkovi. Ten to odmítá s tím, že takové rozhovory byly běžné.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Před tímto telefonním rozhovorem jsem si prokazatelně s vyšetřovatele běžně volal, neříkám, že každý den. On po mě požadoval odtajnění nějakých materiálů. Na tom, že vyšetřovatel je v telefonickém styku s osobou, která mu podává vysvětlení a svým způsobem s ní spolupracuje, na tom nevidím vůbec nic špatného."

Kalousek řekl, že nechá telefonáty vyšetřit u Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle Jeronýma Tejce z ČSSD je neuvěřitelné, jaké výroky mohly od Miroslava Kalouska, jako významného člena vlády, na adresu policie a žalobců padnout. Je pro odvolání Miroslava Kalouska.

"Pan premiér by měl konat. Buď by měl odvolat pana ministra Kalouska, protože on lže a podvádí v kauze CASA. Nebo by měl odvolat pana ministra vnitra, který je zodpovědný za policii. Pokud policie v nějakém státě podvádí, lže a účelově manipuluje s fakty, pak za to nepochybně nese odpovědnost pan ministr Kubice a myslím, že v této věci má pravdu jeden, nebo druhý. Pan premiér by se neměl tvářit, že to nevidí."