Premiér Nečas: Parkanová by měla sama požádat o zbavení imunity

Vlasta Parkanová, foto: ČTK

Premiér Petr Nečas se domnívá, že Poslanecká sněmovna by měla vydat místopředsedkyni Vlastu Parkanovou ke stíhání. V tomto smyslu se vyjádřil v České televizi. Podle něj by Parkanová o zbavení imunity měla požádat sama. Premiér také v neděli řekl, že Česko zřejmě nedosáhne v roce 2016 plánovaného vyrovnaného rozpočtu veřejných financí. Splnění tohoto cíle podle něj brání nižší ekonomický růst.

Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Poslankyně Vlasta Parkanová, kterou policie podezřívá z pochybení při nákupu letadel CASA pro českou armádu, by o vydání měla požádat sama. To by podle premiéra Nečase bylo dobré řešení pro Českou republiku i domovskou stranu Parkanové TOP 09. Nečas zároveň připustil, že otázky může vzbuzovat i samotný postup policie.

"Opravdu existuje celá řada otazníků, které ale nemohou být zameteny pod koberec tím, že by neproběhlo příslušné řízení, které vede státní zastupitelství a případně nezávislý soud. Jsem přesvědčený, že tím nejlepším, nejmoudřejším a pro tuto zemi i pro stranu TOP 09 nejrozumnějším řešením by bylo, kdyby sama poslankyně Vlasta Parkanová požádala sněmovnu, aby ji vydala. Dala by jednoznačně najevo, že celé vyšetřování není ani z té, ani z oné strany nějak ovlivňováno."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Parkanová prohlásila, že věc nechá na rozhodnutí poslanců a svůj postoj nebude měnit. V reakci na premiérova slova poznamenal ministr financí a stranický kolega Parkanové Miroslav Kalousek, že není tak podstatné, zda Parkanová ke stíhání bude či nebude vydaná. Koncem minulého týdne také vyšlo najevo, že Kalousek telefonoval policejnímu vyšetřovateli kauzy nákupu armádních letounů CASA. Měl mu vyhrožovat jeho koncem u policie. Kalousek nepopírá, že s vyšetřovatelem mluvil, vyhrožování ale vyloučil.Nový ministr spravedlnosti bude muset přijít se strukturálními změnami v resortu, řekl také v neděli premiér Petr Nečas. Ministr Jiří Pospíšil byl odvolán minulou středu a premiér tento krok zdůvodnil jeho neschopností spořit. Pospíšilovy požadavky by podle Nečase znamenaly, že by ministerstvo spravedlnosti vůbec neušetřilo a jeho celkový rozpočet by byl vyšší než schválený. Nástupce Jiřího Pospíšila muset přijít s jasnou restrukturalizací klíčových částí resortu.

Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
"Těmto strukturálním změnám se pan doktor Pospíšil vyhýbal. Soustředil se na ta opatření, která mu přinášela pozitivní doby. Na ty nepopulární a těžké, které by budily kontroverzi, které by vyžadovaly jeho politickou odvahu jít například do projektu elektronických náramků a domácího vězení, těm on se vyhýbal, ty hrnul před sebou. Má-li dočasně být navýšeno rozpočtové opatření ve prospěch resortu, platí pro každého ministra, že musí přijít s jasnou restrukturalizací klíčových částí resortu."

Bývalý ministr na jeho slova stručně reagoval:

Přemysl Sobotka,  foto: ČTK
"Ničemu jsme se nevyhýbali, vše, co nám bylo zadáno v rámci vládního prohlášení, jsme víceméně splnili."

Většina vedení ODS stojí za rozhodnutím premiéra o odvolání Jiřího Pospíšila. Prohlášení podepsala většina významných stranických lídrů. Dokument však odmítl spolupodepsat prezidentský kandidát strany a šéf ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka a nepodepsala ho ani šéfka ODS v hradeckém kraji Zdeňka Horníková. Sobotka k tomu řekl:

"S tím textem jsem měl s některými částmi problém. Samozřejmě absolutně nezpochybňuju roli premiéra, aby si odvolával své ministry, ale bez znalostí a důvodu, proč byl odvolán - kromě toho mediálních. Tak s tím jsem nebyl ztotožněn. Odmítl jsem to podepsat."

Foto: Svilen Milev,  Stock.xchng
Nižší ekonomický růst Česka je důvodem, proč země pravděpodobně nedosáhne v roce 2016 vyrovnaných veřejných financí, prohlásil také premiér Nečas. Vláda podle něj ve svém programovém prohlášení počítala s vyrovnaným rozpočtem při dvouprocentním ekonomickém růstu. Ten však byl loni jen 1,7 procenta. Pomalejší tempo by podle premiéra znamenalo, že Česko v roce 2014 nebude mít původně plánovaný deficit veřejných financí, ale vyšší. Dodržení původního plánu snižování schodků by podle Nečase mohlo až příliš utlumit českou ekonomiku.