Mandátový výbor sněmovny chce další informace o nákupu letadel CASA

El avion CASA C-295M, foto: www.army.cz

13. června policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání bývalé ministryně obrany a dnes místopředsedkyně sněmovny a poslankyně Vlasty Parkanové. Důvodem byl sporný nákupu vojenských letounů CASA z doby, kdy byla ministryní. Ve středu se jejím případem začal zabývat mandátový a imunitní výbor sněmovny. Jednání budou pokračovat, výbor si pouze vyžádal další informace k celému případu.

Vlasta Parkanová
Parkanovou zve výbor na další jednání příští středu, aby mohla vysvětlit své stanovisko. Prvního zasedání výboru se neúčastnila. Od policie chce výbor vyšetřovací spis. Členové chtějí také znát názory ministerstev financí a obrany na to, zda bývalá ministryně obrany musela ověřit cenu letounů nezávislým posudkem, jak tvrdí policie. O případném vydání Parkanové policii rozhoduje celá sněmovna na plénu. Premiér Petr Nečas z ODS říká, že se bude doporučeními výboru řídit.

"Nemám znalosti toho spisu a jako každý zodpovědný poslanec si počkám na rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, jehož členové se zřejmě seznámí s většími podrobnostmi. Budu se v mnoha ohledech řídit jejich názorem a jejich doporučením."

Opoziční poslanci trvají na rezignaci. Parkanová má podporu ve svém stranickém kolegovi - místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Podle něj je žádost policie absurdní.

Miroslav Kalousek a Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
"Oni si nepotřebují zadávat nezávislé znalecké posudky. Žádný zákon jim to neukládá. Zákon jim ukládá postupovat s péčí řádného hospodáře. Tato pracoviště, která běžně pracují se speciálním materiálem, na to mají své vlastní odborné kapacity, experty. V tuto chvíli mi to připadá jako absolutní policejní zvůle, ale to musí posoudit mandátový a imunitní výbor na základě stanovisek právních autorit."

Kdy o vydání Vlasty Parkanové bude rozhodovat Poslanecká sněmovna, to řekl České televizi člen výboru Marek Benda z ODS.

"Sněmovna má rozhodnout na své první následující schůzi, to znamená bude rozhodovat na červencové schůzi. Na této schůzi v červnu by to stejně nemohlo být. Doporučení mandátového výboru je jenom doporučení, konečné slovo má sněmovna jako celek. Předpokládám, že to bude někdy v týdnu od 10. července. Do té doby padne doporučení mandátového výboru."

Foto: Ministerstvo obrany ČR
Česko stály tři letouny CASA španělské výroby 3,5 miliardy korun, čtvrtý kus armáda směnila za pět bitevníků L-159. Podle aktuálního posudku policie je zakázka předražená o víc než 650 milionů korun. Vlasta Parkanová se hájí tím, že povinnost zadat externí znalecký posudek na cenu letounů nevyplývá z právních předpisů. Odmítá, že by tehdejší vládu uvedla v omyl. Ministerstvo obrany uvedlo, že jeho pracovníci vypracovali na nákup letounů CASA marketingovou studii, jak je v těchto případech obvyklé. Zástupci zbrojařské firmy Omnipol ale tvrdí, že o nákupu letadel Casa s Vlastou Parkanovou nejednali. Jeho partnery prý byli bývalí náměstci Martin Barták a Jaroslav Kopřiva a šéf sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Právě posledně jmenovaného spolu s bývalou ministryní označila policie za viníky obchodu. Generální ředitel Omnipolu Michal Hon také odmítá závěr policie o předražení.

Michal Hon,  foto: ČTK
"České letouny mají neuvěřitelně bohaté a rozsáhlé vybavení. Mají více rádií, více odpovídačů, vše v nejnovějších verzích. Některá ta zařízení nemají ani nejvyspělejší země NATO. Jsou připravena v podstatě pro budoucí nasazení."

Michal Hon argumentoval, že firma si přišla díky této zakázce pouze na 85 milionů korun.

"Z částky 324 milionů korun byly odečteny bankovní a kurzovní náklady ve výši 133 milionů korun. Dále bylo zaplaceno 105 milionů korun na DPH, které pramení z výměny jednoho letounu za pět českých L-159. Po odečtení těchto čísel se dostaneme k onomu magickému 85 milionů korun, kterými dnes disponujeme."