ODS ukončila spekulace, na eurokomisaře navrhuje Alexandra Vondru

Alexandr Vondra, foto: www.eu2009.cz

Jediným kandidátem občanských demokratů na post českého zástupce v Evropské komisi je někdejší vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. ODS tak ukončila spekulace, že by chtěla do komise prosazovat svého předsedu Mirka Topolánka. Také ostatní strany už zveřejnily své návrhy na post eurokomisaře.

Alexandr Vondra byl vicepremiérem v koaličním kabinetu, který padl letos na jaře v polovině českého předsednictví unie. V diplomatických kruzích se pohybuje už od listopadu 1989. Byl oceňován za přípravu Česko-německé deklarace, vyjednával o zrušení vízové povinnosti do USA. Ještě ve čtvrtek se spekulovalo o tom, že by se kandidátem na eurokomisaře mohl stát šéf ODS Mirek Topolánek, který se nedávno vzdal poslaneckého mandátu. Ten to však popíral.

O osobě komisaře bude rozhodovat česká vláda zřejmě do 20. října. Favoritem je kromě Alexandra Vondry také současný eurokomisař Vladimír Špidla, kterého nominuje 'jeho' ČSSD. Vondra označil za nešťastnou iniciativu svých kolegů, kteří se obrátili na Ústavní soud, aby posoudil soulad lisabonské smlouvy s českou Ústavou.

"Já ten jejich krok a také to načasování považuji za nešťastné. Ve svém důsledku spíše může českým zájmům v Bruselu uškodit než pomoci. Čili nepovažuji to v žádném případě za rozumný a šťastný krok."

Také Vladimír Špidla uvedl, že ratifikační proces lisabonské smlouvy v Česku a zpožďování jeho dokončení jsou pro partnery v EU těžko pochopitelné. Špidla by se v případě úspěchu rád nadále zabýval sociální politikou. Zcela cizí by mu nemusely být ani energetika či životní prostředí.

Komunisté prosazují na post komisaře jediného československého kosmonauta a europoslance Vladimíra Remka. Zelení podporují ekonoma Jana Švejnara. Ten má zkušenosti z práce v západní i východní Evropě, v manažerských funkcích veřejného i neziskového sektoru. O podpoře ekonoma Švejnara, který žije ve Spojených státech, jednali i lidovci. Nakonec však nominovali svého místopředsedu Pavla Svobodu. Podle šéfa lidovců Cyrila Svobody by se ale o budoucím eurokomisaři neměli dohadovat předsedové stran.

"Já nechci sedět u stolu a dívat se na Vladimíra Špidlu a říkat mu: nemusíte být komisařem nebo Sašovi Vondrovi říkat: nejsi vhodný kandidát. Proto si myslím, že nemají jednat předsedové stran. My navrhujeme vládě kandidáta a rozhodnout má vláda. Třeba Jan Fischer přijde se svým kandidátem. Podle mě je chyba, aby seděli předsedové stran, měli koš, tahali jména a ptali se, kdo je šikovnější a kdo méně šikovný."

Mandát současné komise vyprší na konci října, i když je možné, že stávající komisaři zůstanou v úřadu o něco déle. Je však otázkou, zda Česko nakonec eurokomisaře mít bude. Po jednání se šéfem Evropské komise Barrosem vyslovil takové obavy šéf ODS Mirek Topolánek. V případě průtahů s ratifikací lisabonské smlouvy by se nová komise sestavovala podle smlouvy z Nice a ta počítá s méně než 27 komisaři.