Strany se na eurokomisaři nedohodly

silueta_eu.jpg

Víkend probíhal ve znamení horečných jednání o kandidátovi na českého eurokomisaře, aby bylo vše dohodnuto před pondělním rozhodnutím vlády v této věci. Rozhovory se však nevyvíjely nejšťastněji a nespěly ke zdárnému finále.

Názory hlavních aktérů víkendových jednání o budoucím českém eurokomisaři, tedy premiéra Jana Fischera a šéfů dvou nejsilnějších stran - Mirka Topolánka z ODS a Jiřího Paroubka z ČSSD, se nějak nemohly či nechtěly protnout. Obe politické strany totiž trvaly na svých kandidátech. Místopředseda ODS Petr Gandalovič odmítl jakékoliv spekulace o tom, že by jeho strana vybrala někoho jiného než bývalého vicepremiéra Alexandra Vondru.

"Já jsem nadále přesvědčen, že nejlepším kandidátem je Alexandr Vondra. Je to člověk, který nesl na svých bedrech úspěšné české předsednictví v Evropské unii, to znamená, že je tím nejlépe kvalifikovaným kandidátem,"řekl Petr Gandalovič.

Jiří Paroubek  (vlevo) a Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Naším kandidátem na eurokomisaře je Vladimír Špidla a vedení sociální demokracie v tomto své stanovisko nezměnilo. Jednáme s ODS o tom, zda bychom byli schopni se shodnout na některém ze společných kandidátů," kontroval místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek zřejmě ve snaze najít společného kandidáta navrhli na eurokomisaře premiéra Jana Fischera. To však značně zneklidnilo prezidenta Václava Klause, který v té době pobýval v Kalifornii:

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Z pohledu prezidenta republiky, kterému maximálně jde o naši zemi, musím říci, že pro mně to není otázka, co s evropským komisařem, ale pro mně to je otázka, co s předsedou vlády. Tato vláda je úspěšná, má mimořádnou podporu lidí, a jako prezident jsem trochu na rozpacích, proč si ji máme zrovna v tuto chvíli okamžitě rozbít, narušit, porušit a podobně."

Jak ale říká politolog Tomáš Lebeda, český prezident není tou osobou, která by o budoucím zástupci České republiky v Evropské komisi mohla rozhodovat:

"Podle mého názoru role prezidenta při jmenování eurokomisaře by z hlediska českého ústavního pořádku neměla být prakticky žádná, protože to je úkol svěřený exekutivě, tou je u nás pověřena vláda a prezident má pouze ty pravomoci, které mu výslovně dává Ústava nebo nějaké jiné zákony. A eurokomisař, jeho jmenování, mezi ně nepatří."

Premiér Jan Fischer však prezidenta Klause uklidnil tím, že vlastní kandidaturu jednoznačně odmítl a přišel se jménem, které dosud nikdo nevyslovil:

Jan Fischer  (vlevo) a Zdeněk Tůma,  foto: ČTK
"Předseda vlády Jan Fischer navrhuje jako společného kandidáta vlády, ODS a sociální demokracie současného guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu. S touto nabídkou ho oslovil už v pondělí 2. listopadu, a to pro případ, že politické strany nedospějí ke shodě na společném kandidátovi."

potvrdil mluvčí vlády Roman Prorok. Zdeněk Tůma podle Jana Fischera splňuje veškeré odborné a morální nároky. "Jako celoživotní nestraník má nejlepší předpoklady získat politickou podporu napříč politickými stranami," dodal vládní mluvčí Roman Prorok. ODS ale byla proti a ČSSD překvapena. "Tůma není a nebude kandidátem ODS," reagoval na Tůmovu kandidaturu Mirek Topolánek. Postěžoval si na to, že s ním premiér, kterého do čela vlády navrhl, málo komunikuje. ČSSD chtěla zase od Jana Fischera slyšet, kdo by guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmu nahradil. Sociální demokraté zdůraznili, že v době ekonomické krize jde o klíčový post.

Premiér Jan Fischer jednal s předsedy ODS a ČSSD Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem ještě v neděli večer. Podle stranických mluvčích se ale dohodli, že výsledky schůzky nezveřejní.