Benefity jablkem sváru

busnadrazi_liberec3.jpg
0:00
/
0:00

Bude stávka dopraváků nebo nebude? Tato otázka už týden zaměstnává nejen politiky, ale všechny lidi, jejichž přesuny jsou tak či onak odkázány na veřejnou dopravu. Zejména ve velkých městech by to mohlo znamenat značná omezení chodu firem a institucí. A co na to politici?

Jeden hot a druhý čehý. Jak už to tak bývá, zejména před volbami. Levice stojí na straně odborářů, kteří se obávají o osud zaměstnaneckých výhod, jako jsou režijní jízdenky, závodní stravování, rekreace, bydlení na ubytovnách nebo rehabilitace. Od letošního ledna tyto benefity podléhají dani, která se vypočítává z běžné tržní ceny, nikoliv z ceny zvýhodněné, jako tomu bylo dříve. Pravice argumentuje tím, že návrat k předchozímu stavu by znamenal velké ztráty na příjmové stránce státního rozpočtu. Nechme však stranou to, která strana má pravdu, a zaměřme se na reakce jednotlivých aktérů.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Vláda se k celé věci postavila čelem a vypracovala návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, která by celou záležitost urovnala. Novelu předložila Poslanecké sněmovně, a ta se rozhodla ji projednat na úterní schůzi. Jak říká premiér Jan Fischer, vláda udělala své a věc je nyní na politicích:

"Vláda odpracovala minulý týden, posunula do sněmovny v legislativní nouzi ten návrh zákona, který se stal předmětem velmi jiskřivé a zanícené politické debaty. Nevěřím, že by politika okolo toho utichla. Myslím, že vláda skutečně odvedla práci do bodu, kam mohla, a je teď už věcí zákonodárců a politiků, aby se oni uměli shodnout na dalším postupu a na dalším řešení té věci, ať již ve sněmovně, nebo posléze v horní komoře."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Šéf ČSSD Jiří Paroubek připomněl, že na novele zákona, která má snížit zdanění zaměstnaneckých benefitů na loňskou úroveň, se dohodla tripartita. Zdůraznil, že nechápe postoj poslanců ODS a také TOP 09, protože letošní zdanění benefitů by nemělo žádný dopad na státní rozpočet:

"A v následujících letech lze dopad navržené změny předpokládané v řádu desítek milionů korun. To je opravdu směšné v této věci vyhrocovat celou záležitost, jak to vyhrotila Občanská demokratická strana."

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Předseda ČSSD v pondělí navrhl kvůli stávce dopravců schůzku s premiérem Janem Fischerem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Šéf ODS ale setkání odmítl a rezervovaný byl ke schůzce i premiér Fischer. Mirek Topolánek k tomu řekl:

"Jiří Paroubek těžko může sám jako součást problému být součástí řešení. Jan Fischer nejdříve přinutil sněmovnu a předáky politických stran, aby danou problematiku projednali 9. případně 10. března, aby poté odborům ustoupil. Takže v podstatě také není s Janem Fischerem o čem jednat."

K šéfovi sociální demokratů v této souvislosti Mirek Topolánek poznamenal, že "jakákoli dohoda s ním platí dvě pikosekundy".

A předáci odborářů v dopravě si také stojí za svým. Po vstřícném kroku vlády posunuli plánovanou stávku z pondělí na čtvrtek.