Stávka opět odložena, zdanění zaměstnaneckých benefitů projedná v pátek Senát

Minulý týden přineslo Radio Praha příspěvek nazvaný Odboráři odložili stávku v dopravě, titulek čtvrtečního příspěvku by mohl být úplně stejný. I tentokrát byla stávka, ohlášená původně na 4. března, odložena.

Zpráva o odložení stávky, při níž se měla zastavit hromadná doprava, přišla za pět minut dvanáct. Ještě ve středu dopoledne se lidé chystali na to, jak a zda vůbec dorazí ve čtvrtek do práce.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Stávku odboráři odvolali proto, že poslanecká sněmovna schválila v úterý novelu zákona o DPH. Zdanění zaměstnaneckých benefitů, např. režijních jízdenek, o které odborům jde, by se tak mohlo snížit na loňskou úroveň. Jednoduché to mít zákon nebude, předpokládá se, že narazí v Senátu a u prezidenta. Předseda ODS Mirek Topolánek k odvolané stávce řekl:

"Já jsem z toho nepochopil, že by definitivně zrušili svůj tlak na politiky před volbami. Náš postoj v tomto směru byl a je naprosto stejný. Pokládám za selhání vlády, že vůbec tomu tlaku ustoupila, protože dohoda byla jasná. Tento bod se měl prioritně projednávat devátého nebo desátého."

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek doufá, že zákon projde.

"Já myslím, že odboráři čekají na to, jak se zachová Senát. Myslím, že to jejich rozhodnutí, do kterého sociální demokracie nezasahovala, nezasahuje, je rozhodnutí správné. Předpokládám, že se stejně konstruktivně zachová i Senát, respektive občanští demokraté a TOP 09, to znamená, že podpoří tu změnu zákona."

Předseda ODS ale už avizoval, že změnu postoje jeho strany při hlasování v Senátu nemůže nikdo očekávat. Zákon nepodpoří ani TOP 09. Důvody přiblížil Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Pro mě je to již několik let jedna a ta samá píseň. Náročnost práce se musí projevit ve výši mzdy, nikoliv v daňových výhodách. V daňové oblasti bychom měli být ke všem rovni, to znamená žádné parciální výhody. To je filozofie, kterou TOP 09 bude držet dál."

Změně není nakloněn ani prezident Václav Klaus.

Jaroslav Pejša z Odborového sdružení železničářů doufá, že případné veto Senátu by mohlo být později sněmovnou přehlasováno.

Jaroslav Pejša
"Budeme sledovat legislativní proces, pokud by došlo k nějakému zádrhelu, tak jsme schopni se sejít a rozhodnout během několika dnů. My ale v tuto chvíli nevyhrožujeme, my sledujeme, že legislativní proces probíhá a doufejme, že Senát bude v pátek třeba hlasovat pro. Pokud ne, tak je tady ta varianta, že veto zákona bude přehlasováno."

Počítat mohou odboráři s hlasy lidovců. Strana slíbila, že když odbory od stávky odstoupí, budou její poslanci po případném vetu pro změnu zdaňování zaměstnaneckých benefitů hlasovat.

Prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas k tomu dodal, že v pokud zákon neprojde, odboráři stávku opravdu vyhlásí.

"Stávkové výbory nezrušily svou činnost, to jsme jasně dali najevo. Legislativní proces sledujeme a podle jeho vývoje se zachováme."