Pro jednoho úspěch, pro druhého ztráta

Foto: ČTK

Vlaky, autobusy a tramvaje už zase jezdí, stávka dopravních odborů úderem čtvrteční půlnoci skončila. V Praze se během ní historicky vůbec poprvé na celý den zastavilo metro. Politici a odboráři se přou o to, čí byla stávka triumfem. Odboráři považují stávku za svůj jednoznačný úspěch. Ne tak zástupci vlády, proti níž byl tento odborářský protest namířen.

Foto: ČTK
Důvody, proč zaměstnanci v dopravě k protestu sáhli, shrnul předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša:

"My poukazujeme na problémy, které vzniknou s důchodovou reformou, poukazujeme na problémy s daňovou reformou, s tím, jak je podceňována veřejná doprava. Bojujeme o to, aby zůstala zachována dopravní obslužnost i do těch nejvzdálenějších obcí. Když vláda bude takto hospodařit, tak to bude nejvíce odnášet veřejná doprava, která v těch obcích bude čím dál, tím horší."

Podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka byla stávka především vítězstvím odborářů na železnici, na kterou nevyjel ani jeden vlak. Opačného názoru je vláda. Stávka podle premiéra Petra Nečase nesplnila očekávání odborových předáků. Přinesla jen miliardové škody a zvýšení politického napětí. Stávku označil za politickou. Svědčily o tom podle něj jak projevy odborových vůdců, tak aktivní účast opozičních politiků:

Bohumír Dufek  (vpravo),  foto: ČTK
"Jsem přesvědčen, že celý průběh stávky části dopravních odborových svazů jednoznačně potvrdil, že se od počátku jednalo o politický akt. Statisíce našich spoluobčanů byly tímto krokem postiženy tím, že se nedostaly do zaměstnání, že se nedostaly do škol, případně někteří z nich měli komplikace. Na druhé straně se jednoznačně ukázalo, že občané České republiky projevili více rozumu a nadhledu než organizátoři této stávky."

Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že šlo ze strany odborářů o zbytečnou nátlakovou akci:

"V okamžiku, kdy všechny ty věci, proti kterým protestují, se projednávají, tak to, že se stávkuje, vznikají škody, komplikuje se život lidem, kteří nefandím ani vládě, ani odborům a rádi by se dostali do práce, já pokládám za zbytečné. Nicméně právo na stávku tady má každý, tedy proběhla."

Foto: ČTK
Také prezident Václav Klaus soudí, že stávka nemůže nic vyřešit, stávkou se nedá ničeho dosáhnout:

"Touto cestou se žádné řešení věcí, které možná někdo cítí jako dramatické, určitě nedá udělat. To je myslím evidentní. Říkal to každý, říká to každý, a nechápu, co vede bosse naších odborů k tomu, aby se do této půtky s naší veřejností právě teď pustili."

Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka je naopak přesvědčen, že vláda by měla odpovědět na projev nespokojenosti s její politikou. V opačném případě může podle něj napětí ve společnosti ještě vzrůst:

"My se obáváme, jako sociální demokraté, toho, jaký způsob ventilu si tato nespokojenost v příštích měsících najde. Je důležité, aby v naši zemi zůstal zachován dialog mezi občany, aby tady nedocházelo ke konfliktům, aby bylo možné hledat konsensus nad těmi klíčovými společenskými problémy, které máme."

Foto: ČTK
S odborářským protestem souhlasil i jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek. Pohoršila ho však vulgární rýmovačka, kterou na adresu odborářů složil ministr Kalousek. Vláda podle Michala Haška musí brát protesty občanů vážně:

"Pokud si bude ze stávkujících legraci, pokud je pan Kalousek bude provokovat sprostými básničkami, tak je velmi pravděpodobné, že čtvrtek nebyl poslední stávkou v rámci České republiky. Já si nepřeji, aby muselo docházet ke stávkám. Já upřednostňuji jednání mezi vládou, zaměstnanci, a také zaměstnavateli, současnou vládní koalicí a opozicí, ale bohužel i podle vyjádření premiéra Nečase on to nevzal jako příležitost změnit ten styl válcování opozice v Poslanecké sněmovně, a nadále asi bude rezignovat na nějaké hledání společenského konsensu. Je to škoda."

Vláda se podle premiéra Nečase jednáním s odbory nebrání, avšak od reforem neodstoupí:

"My nadále jsme připraveni jednat s představiteli odborů o parametrických změnách nebo parametrických krocích v rámci reforem, ale vláda České republiky v žádném případě od reformního programu, od programu, který má vést k modernizaci této země, neodstoupí."

O dalším postupu při vyjednávání s vládou se v pátek radili předáci Českomoravské konfederace odborových svazů. Už dříve dali najevo, že uvažují o dalších nátlakových akcích, pokud by kabinet jejich požadavky nebral vážně. Mohly by prý být ještě razantnější než byla čtvrteční stávka.