Protesty proti reformám budou pokračovat, varují odbory

Foto: ČTK

Proti vládním ekonomickým reformám dosud otevřeně vystoupily dopravní odbory formou stávky minulý týden. Veřejně vystoupila také kulturní veřejnost, která v Praze na Staroměstském náměstí demonstrovala proti zvyšování DPH na knihy a tiskoviny. Jak si odpůrci této podoby reforem představují další postup?

Jaroslav Zavadil
Dopravní odbory jsou připraveny spolu s odbory z jiných oborů uspořádat a spustit generální stávku na protest proti chystaným vládním reformám. Termín zatím nepadl, řekl ve čtvrtek po jednání Koalice dopravních odborových svazů šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Na strategii dalšího postupu proti vládním reformám se ve středu dohodli také předáci největší odborové centrály v zemi - Českomoravské konfederace odborových svazů. Zmínili se o případných demonstracích v létě a stávce o prázdninách. Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil nevyloučil ani generální stávku. O termínu se rozhodne podle aktuální situace:

"Já bych generální stávku vyhlásil v okamžiku, kdy budu cítit, že je obrovská podpora lidí pro tuto formu protestu. Pak bych neváhal ani minutu."

Českomoravská konfederace odborových svazů má podporu odborářů z kovoprůmyslu:

"U veřejnosti politici provokují generální stávku, protože si podle mého soudu vůbec neuvědomují, co to znamená,"

Dagmar Žitníková,  foto: ČTK
uvedl Josef Středula ze Odborového svazu Kovo. A také podporu zdravotnických odborů:

"Pokud se nedostaneme k dohodě, půjdeme třeba i do generální stávky,"

uvedla Dagmar Žitníková.

Pokud by došlo skutečně ke generální stávce, bylo by to poprvé od roku 1989. Odboráři nevylučují potřebnost reforem, ale nesouhlasí s jejich navrhovanou podobou. Chystané reformní zákony podle nich zhorší život většiny lidí. Na stranu odborů se postavil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

"Odbory mají pravdu, pokud vládu k jednání vyzývají. A jestliže vláda jednání odmítne a bude se nadále chovat tím dosavadním arogantním způsobem, pak nepochybně mají odbory plné právo na to, aby přistopily k případným dalším protestním akcím."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Vláda ale ustoupit nehodlá. Premiér Petr Nečas říká:

"Představa že začneme přepisovat reformy v podstatě podle volebního programu sociální demokracie nebo komunistické strany, což reprezentují v podstatě názory odborů, tak opravdu není reálná."

Ve středu, kdy se poprvé objevila hrozba generální stávkou, se v Praze také sešla veřejnost protestující proti tomu, aby se v rámci daňové reformy zvyšovalo DPH u tiskovin a knih. Akci pořádal Svaz českých knihkupců a nakladatelů a zúčastnili se jí zástupci vysokých škol a řada významných osobností světa kultury a vědy. Šéf Lidových novin Dalibor Balšínek tvrdí, že zvýšení sazby, pokud nebude pro tisk přímo likvidační, bude mít vliv na ekonomickou sílu tiskovin, na které přitom závisí jejich nezávislost. Do centra metropole se nakonec vydal jen zlomek lidí z těch, kteří podpořili oficiální výzvu na obranu knih na internetových stránkách - tam s ní zatím vyslovilo souhlas téměř 160.000 lidí. Na Staroměstském náměstí se sešlo asi 500 lidí. Předseda Svazu knihkupců a nakladatelů Vladimír Pistorius o dalším postupu řekl:

Vladimír Pistorius,  foto: Hynek Bulíř
"Zákon o DPH pořád ještě neprošel druhým a třetím čtením. My si myslíme, že při každém tomto jednání mohou být učiněny pozměňovací návrhy. V tom vidíme pořád ještě jakousi malou naději, že k tomu, co se chystá, nedojde. Pokusíme se samozřejmě apelovat na všechny poslance, pokusíme se, aby věc těch škod, které způsobí větší DPH na knihy, aby vešla v obecnou známost."

Knihkupci se nespojili s protestujícími odboráři a svůj zájem prosazují odděleně. Zachování DPH na knihy hodlají prosadit lobováním u poslanců:

"My jsme jednali s řadou poslanců, víme o poslancích, kteří jsou k tomu nakloněni a samozřejmě myslíme, si, že by se s tou problematikou měli seznámit všichni poslanci. Výbor pro vědu, kulturu a výzkum na naši výzvu, že bychom je rádi seznámili s našimi argumenty, vůbec nereagoval. To bychom rádi napravili a obrátili se skutečně na každého z poslanců."

Zástupci Svazu českých knihkupců a nakladatelů se k dalším protestům rozhodli po neúspěšném jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.