Odbory chystají na sobotu do centra Prahy mnohatisícovou demonstraci

Foto: ČTK

V sobotu 21. května hodinu po poledni dorazí na Václavské náměstí v Praze desetitisíce odborářů. Odbory tu chtějí demonstrovat proti vládním reformám. Považují je za zákeřné, nespravedlivé a namířené hlavně proti zaměstnancům, seniorům, sociálně slabším a handicapovaným občanům. Pokud vláda nezačne s odbory o reformách seriózně komunikovat, chtějí přitvrdit. Chystá se už stávka železničářů.

Demonstraci odborářů ze dvou největších centrál, tedy Českomoravské konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů, podporují i občanská iniciativa ProAlt nebo Národní rada zdravotně postižených.

"Nebude to tedy demonstrace jen odborů, ale bude to demonstrace i za účasti občanské veřejnosti,"

uvedl za všechny organizátory demonstrace místopředseda největší odborové centrály Václav Pícl.

"Ve své výzvě říkají: současná pravicová koaliční vláda, pro kterou je typické arogantní a sociální jednání a o níž vyplouvají na povrch děsivé informace o nedemokratických a korupčních praktikách, by měla uslyšet jednoznačný postoj od občanů České republiky, že už ji nepovažují za svého legitimního představitele. A proto se tedy obrací na všechny občany se žádostí o maximální možnou podporu této akce."

Pavel Čižinský
Odbory mají zásadní připomínky ke všem dosavadním reformám, které vláda Petra Nečase představila, a to jak k reformě daní, důchodové, zdravotnické, tak i v sociální oblasti. Vyzývají proto kabinet, aby tyto reformy z jednání parlamentu stáhnul. Vláda chce přitom reformy schválit už do konce května a v červnu by o nich měli v prvním čtení hlasovat poslanci ve sněmovně. Občanská iniciativa ProAlt jde v kritice vlády ještě dál:

"V této fázi ProAlt si myslí, že jsou špatné nejenom ty reformy jako důchodová, zdravotnická, osekávání práv zaměstnanců ze zákoníku práce nebo zavádění školného, ale lze říct, že vláda jako celek je skutečně špatná, co dělá jako celek, je špatné, a musí odejít,"

prohlásil mluvčí iniciativy Pavel Čižinský. ProAlt považuje vládu za zkorumpovanou a to, že si dala do svého názvu, že je vládou rozpočtové odpovědnost a boje proti korupci, je podle této iniciativy projev cynismu. Špatná vláda nemůže provádět dobré reformy, tvrdí Čižinský:

Dagmar Žitníková a Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
"Hlavním kritériem má být, že mají bolet. A potom se vždy jedná o privatizaci. Třeba privatizaci části důchodů do soukromých rukou, privatizaci části zdravotní péče. To je myslím velice nebezpečná úvaha, že jaksi tuto špatnou vládu využijeme k tomu, aby provedla něco dobrého."

Kritiku za své reformy si vláda vysloužila i od Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR. Důvody vysvětlila jeho předsedkyně Dagmar Žitníková:

"Současný koncept všech reforem, které se v současné době připravují, je špatný. Ani vláda a ani jednotlivá ministerstva nám nebyly schopné říct, co má být výsledkem těchto reforem. To se teď jednoznačně projevilo například na sociální reformě. Tato reforma má nějakým způsobem zasáhnout do života téměř všech občanů."

Reforma například převádí výplatu sociálních dávek z obecních úřadů na úřady práce. Těch je však mnohem méně než obcí a zvláště pro handicapované občany mohou být těžko dostupné. Podle odborů se tak situace mnoha lidí v sociální oblasti výrazně zhorší.

Vedení odborů předpokládá, že se chystané sobotní demonstrace zúčastní desítky tisíc lidí. Z českých krajů je budou do Prahy svážet autobusy, ze severní Moravy budou vypraveny dva zvláštní vlaky. Demonstranti se krátce po poledni od sídla odborů vydají směrem do centra Prahy. Zhruba na půl hodiny přitom zastaví dopravu i na pražské magistrále. Od 13 hodin pak proběhne demonstrace na Václavském náměstí. Už nyní ale odboráři hrozí stávkou, pokud vláda jejich výzvy na stažení reforem nevyslyší. Současně ale přiznávají, že se svým požadavkem zřejmě neuspějí.