Česko ve středu čeká stávka, chystají se do ní školy, nemocnice i úřady

Jaroslav Zavadil, foto: ČTK

Na středu 8. prosince vyhlásily odbory celostátní stávku. Podle vedení odborové centrály má jít o největší protesty zaměstnanců od listopadu 1989. Odborářům se nelíbí desetiprocentní škrty, které vláda od nového roku chystá v platech státních zaměstnanců. Kabinet Petra Nečase ale tvrdí, že odborům neustoupí. Jen tak prý lze udržet schodek státního rozpočtu v r. 2011 pod 135 miliardami korun.

Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Školníci i kuchařky ve školních jídelnách, lékaři i zdravotní sestry, průvodci v muzeích i knihovníci, dokonce i zaměstnanci finančních úřadů a řada dalších profesí v celé státní správě a veřejném sektoru v České republice se tuto středu chystá jít do stávky. Odbory tak chtějí protestovat proti úsporným opatřením vlády. Stávka navazuje na demonstraci, které se v září v Praze zúčastnilo na 40 tisíc odborářů. Stávkovat se tentokrát bude po celé republice a podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila půjde o masovou akci. O počtu účastníků však odborový boss nechtěl dopředu spekulovat:

"V téhle sféře pracuje kolem 600 000 lidí a je na nich, jakým způsobem se do této akce zapojí. A ta forma je jasná. Prostě celý den by se mělo stávkovat a hotovo!"

Dagmar Žitníková,  foto: ČTK
Ke stávce se připojilo na dva a půl tisíce škol, z toho 500 jich bude zavřených úplně. V ostatních nebudou fungovat například školní jídelny nebo družiny. Velmi nespokojeni jsou i zdravotníci. Lékaři podepsaní pod výzvou Lékařského odborovému klubu Děkujeme, odcházíme podávají v těchto dnech výpovědi, výzvu jich podepsalo na čtyři tisíce. Až 60 000 zdravotníků se podle místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v ČR Dagmar Žitníkové připojí nějakou formou i ke středeční stávce. Jak ale Žitníková tvrdí, pacienty to rozhodně nepoškodí:

"Budeme se snažit upozornit na ty problémy, vyvolat v nemocnicích shromáždění. Budeme velmi rádi, pokud se těchto shromáždění případně zúčastní i pacienti, aby spolu s námi podpořili návrhy, aby se zaměstnancům ve zdravotnictví platy nesnížily. My k tomu nevidíme jeden jediný důvod. Je potřeba šetřit jinde a ne na platech zaměstnanců."

"Zase nechceme nějakým způsobem ohrozit životy pacientů, takže tam se připravuje víkendový provoz, to znamená nutná péče. A tak to bude zřejmě probíhat i v některých sociálních zařízeních. Zařízení, která se dají zavřít, jako jsou muzea a knihovny, budou zavřena a bude v nich vyhlášena stávka,"

- dodal k tomu místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Čtenáři se tak nedostanou do Národní knihovny v Praze, ve stávce bude dokonce i Státní opera.

Zleva Jaroslav Zavadil,  Václav Pícl a Dagmar Žitníková,  foto: ČTK
Desetiprocentní škrty v platech se dotknou i policistů a hasičů. Tyto složky sice podle zákona stávkovat nesmějí, jak ale již dříve upozornil šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek, připojí se ke stávce jinak:

"Příslušníci bezpečnostních sborů mají ze zákona zakázáno stávkovat, přesto tuto akci podpoří nějakou formou, ať už to bude projev solidarity nebo nějaká prezentace jejich postojů. Vedle příslušníků máme spoustu občanských zaměstnanců, ať už přímo na ministerstvu vnitra, u policie nebo u Hasičského záchranného sboru i dalších bezpečnostních sborů. To znamená, že i oni podpoří tuto akci."

Policisté a hasiči chystají vlastní protest na 15. prosince. Podle šéfa odborového svazu KOVO Josefa Středuly se ke stávce dokonce chtějí připojit i zaměstnanci ze soukromého sektoru:

"Asi si těžko umíte představit, že by nějaký průmyslový podnik vstoupil do stávky. K mému překvapení v jednom zatím nejmenovaném, opravdu velkém průmyslovém podniku diskutují, zda a jakou formou přímým přerušením práce podpoří stávkující 8. 12."

Ohlášená stávka získala okamžitě podporu ze strany levicových politiků. Podle šéfa KSČM Vojtěch Filipa je důsledkem přezíravého postoje pravice, která si díky 118 koaličním hlasům ve sněmovně prosazuje "protilidové" zákony:

Bohuslav Sobotka
"Vláda se po volbách do Senátu a volbách komunálních rozhodla, že nebude s odbory jednat. Hodnotím to ze strany vlády jako absolutní ztrátu sebereflexe. V tomto ohledu ale zapomněli, že občané mají také svá práva, a to až po právo na odpor."

"Navíc pokud si uvědomíte, že vládní škrty fakticky ochromují fungování státního aparátu, například policisté musí sedět na stanicích, protože nemají na benzín, tak by bylo absurdní v tuto chvíli kritizovat stávkující,"

uvedl k tomu i úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale tvrdí, že vláda se s odbory pokoušela vyjednávat, odbory ale od počátku odmítaly na návrhy kabinetu přistoupit:

"Myslím si, že primární je rozhodnutí stávkovat, protestovat. Ty důvody se hledají jaksi postupně."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Stejného názoru je i premiér Petr Nečas.

"Já jsem přesvědčený, že oni tu stávku chtěli, že bez ohledu na to, jak bylo vedeno jednání a jak jim byly nabízeny ústupky, vždycky základní zadání bylo vyvolat tuto stávku."

Agresivita, s jakou jde vedení odborů do stávky, je podle Petra Nečase důsledkem toho, že počty odborářů ve skutečnosti klesají. Kabinet přesto od škrtů v platech couvnout nemůže:

"Já jsem přesvědčen, že stávka nepřinese této zemi vůbec nic pozitivního. Jedinou skutečností budou národohospodářské škody. A vláda opravdu nemůže ustoupit od požadavku snížit objem platů ve veřejném sektoru o deset procent, čili z tohoto pohledu to bude tak trochu stávka pro stávku nebo stávka za každou cenu."

Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Jaroslav Zavadil z odborové centrály pohrozil, že tato stávka zdaleka nemusí být poslední protestní akcí:

"Bude na vládě, jak daleko nás dožene, protože ani tato stávka není stávkou naší. K tomu nás dohnala vláda. Samozřejmě uvidíme, jak se bude vyvíjet zdravotnictví, malá i velká důchodová reforma, předpokládáme, že bude daňová reforma a taky reforma zákoníku práce. Takže to jsou velmi silné věci a bude záležet na tom, jestli jednání, která avizují představitelé této vlády, myslí upřímně, nebo to myslí tak, že s námi sice chtějí jednat, ale výsledek bude nula."

Podle posledních průzkumů Factum Invenio souhlasí se stávkou státních zaměstnanců 54 procent obyvatel, u 37 procent lidí naopak podporu nemá. Většina Čechů ale soudí, že stávka nepřiměje vládu změnit názor a že od snižování objemu peněz na mzdy pracovníků ve veřejné sféře kabinet neustoupí.