Odborářská stávka v dopravě se přesouvá na čtvrtek, bude ale větší

Foto: ČTK

Už toto pondělí se ve tři hodiny ráno měla zastavit doprava na železnicích po celé České republice. Ve velkých městech měly až do 16.00 hodin stát také autobusy a tramvaje, v Praze dokonce i metro. Na pondělí totiž odbory vyhlásily stávku na protest proti reformám, které chystá vláda Petra Nečase. Stávka se ale kvůli soudnímu zákazu odkládá na čtvrtek.

Zleva Jaroslav Pejša,  Jindřich Hlas,  Jan Rejský a Luboš Pomajbík,  foto: ČTK
Předběžné opatření o zákazu stávky zdůvodnil Městský soud v Praze příliš krátkou lhůtou. Odbory totiž pondělní stávku ohlásily až v pátek, soud přitom vyžaduje tři pracovní dny. Justiční stráž navíc odborářům předala oznámení soudu v sobotu přímo ve Strakově akademii, když tam přicházeli na jednání s premiérem Petrem Nečasem a jeho ministry. Šéfové odborových svazů ale odmítají, že by porušili zákon:

"Ta stávka byla vyhlášena naprosto zákonně. Žádné tři dny tam za povinnost nejsou. Je to zaručeno Ústavou ČR, Evropskou sociální chartou, je to zaručeno i úmluvami Mezinárodní organizace práce. A my zcela jistě využijeme současné situace, kdy od pondělí v Ženevě zasedá Mezinárodní organizace práce, a podáme stížnost na postup české vlády, která vůči nám zneužila justici,"

Jindřich Hlas,  foto: ČTK
varoval například předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Zákaz stávky i způsob, jak jim soud svůj verdikt doručil, odboráře velmi rozzlobil. Oznámili, že stávku odkládají na čtvrtek. Bude ovšem mnohem rozsáhlejší. Uvedl to prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas:

"Koalice dopravních odborových svazů stanovila termín stávky na čtvrtek 16. června 2011, v délce trvání 24 hodin. Se začátkem v 0:00 hodin a ukončením ve 24.00 hodin."

Předák Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek v České televizi řekl, že odbory v dopravě mají silnou podporu i u dalších odborových svazů, například u horníků. Ti se chystali blokovat dopravu na uzlových místech v Praze už v pondělí. Dufek nevyloučil, že čtvrteční stávka proto může mít živelný charakter.

"Pokud vyhoví odboráři mé žádosti, aby nás přijeli podpořit do Prahy, pak jsem připraven tady říct, že blokád bude daleko víc, nebudou organizovány, ale budou i živelné."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
To, že by se stávka mohla vymknout kontrole, se ale nelíbí ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Byl to právě on, kdo podal už v pátek k soudu žádost o předběžný zákaz stávky. V nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že nekontrolovatelným akcím během stávky se vláda bude bránit:

"My respektujeme právo na stávku, a bude-li vyhlášena v souladu s právem, tak samozřejmě proběhne a nikdo jí nebude bránit. Co ovšem není v souladu s právem, jsou blokády, zejména živelné. Vláda České republiky udělá všechno pro to, aby uchránila nevinné lidi, kteří jsou bráni jako rukojmí při těchto živelných blokádách, před potížemi, které jim způsobují tyto nátlakové skupiny."

Pokud se stávka a blokády vymknou kontrole odborů, je podle ministra vnitra Jana Kubiceho připravena zasáhnout i policie:

"Policie je povinna udržet průjezdnost komunikací. Je důležité, aby průjezdnost byla zajištěna kvůli vozidlům Záchranné služby, hasičů, ale i pro průjezd občanů. Může se stát, že vznikne situace, kdy komunikace nebude průjezdná, a k tomu samozřejmě policie má svá opatření. Ve vzduchu budou vrtulníky, které budou navádět občany, sanitky nebo hasiče na cesty, kudy se to dá objet."

Jaroslav Pejša,  foto: ČTK
Odboráři se ovšem teď snaží zabránit tomu, aby se situace v ulicích Prahy vyhrotila. Potvrdil to šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša:

"My doufáme, že pochopí i policie, že tyto naše protesty mají být mírné. V žádném případě nechceme bránit průjezdu Záchranného systému, policie nebo hasičů. My doufáme, že nedojde ke střetu s ozbrojenými složkami, protože právě to by mohlo vyústit v to, před čím jsme varovali, v nějaké nepokoje. My nechceme, aby to tu skončilo nějakým vytloukáním oken, zapalováním a podobně."

Vláda se přesto chystá urychleně do sněmovny předložit zákon, který by právo na stávku reguloval. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by nový zákon měl mimo jiné stanovit minimum životně důležitých služeb, které by i při stávce musely být zachovány:

"Důležité je, aby stávka byla včas a řádně vyhlášena a aby při stávce byla opravdu chráněna práva třetích osob. Pokud to bude dodrženo, tak se lze domnívat, že stávka asi bude legální. Ale budou-li blokády a podobné akce, které budou demonstrovat sílu, nikoliv pouze názor na státní reformy, a cílem bude poškodit občany ČR, pak taková stávka bude nelegální."

Podle bleskového průzkumu, který si nechala provést Česká televize, souhlasí s odborářskou stávkou v dopravě 51 procent lidí. Více než 60 procent ale odsuzuje blokády, k nimž má zejména v Praze dojít. Ministr Kalousek v neděli nevyloučil, že vláda se kvůli chystané stávce znovu obrátí na soud.