Účelová spolupráce ODS a ČSSD zřejmě nepotrvá dlouho

Ústřední rivalové českého politického soupeření Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se tentokrát dohodli – a to hned v několika ohledech. Na předčasných volbách, na osobě nového premiéra a mandátu jeho vlády i na balíčku protikrizových opatření. Jak dlouho může toto spojenectví vydržet?

Jan Fischer,  foto: ČTK
Česká republika má nového premiéra. Premiéry má vlastně dva, protože předseda odstupující vlády Mirek Topolánek povede práci dosavadního kabinetu až do jmenování vlády nové, kterou začne po svátcích sestavovat designovaný premiér Jan Fischer. I když se na jeho osobě shodly celkem čtyři politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, nebylo by to možné bez souběžné účasti ODS a ČSSD. Při vyloučení komunistů z jednání by jinak nikdo nedisponoval spolehlivou většinou. A naopak dvě nejsilnější strany i bez ostatních mají dokonce ústavní většinu.

Mirek Topolánek  (vlevo),  foto: ČTK
Shoda občanských a sociálních demokratů byla nezbytná při stanovení termínu předčasných voleb i definování mandátu příští Fischerovy vlády. "Bude muset realizovat protikrizová opatření. Já jsem velmi rád, že jsme se dohodli na kompromisu, který bude moci ta vláda realizovat. Bude muset sestavovat rozpočet a - řekl bych - udržet celou administrativu v chodu do předčasných voleb 9. a 10. října", uvedl dosluhující premiér a šéf ODS Mirek Topolánek. Jeho letitý politický soupeř, nyní zároveň i partner, předseda ČSSD Jiří Paroubek, tak mohl s uspokojením dodat: "My zůstáváme věrni tedy tomu, co jsme se dohodli s představiteli dalších tří politických stran v neděli. A jak jsem pochopil, tak i pan předseda Topolánek jde touto cestou, takže já jsem přesvědčen, že celá ta krize je vlastně uzavřena. "

Politologové, ale i někteří politici otevřeně hovoří o obavách, aby se svým vlastním řešením nepřišel prezident Václav Klaus, což dohnalo ODS a ČSSD k účelovému spojenectví. Dosud vládní strany se navíc s opozičními sociálními demokraty dohodly na kompromisním balíku protikrizových opatření. Podle politologa Petra Justa ale tato spolupráce nemůže trvat dlouho:

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Já se obávám, že ty současné kroky, které ODS a ČSSD činí v souvislosti s vyřešením vládní krize, jsou kroky krátkodobými a víceméně pouze účelovými. Čeká nás už poměrně záhy jedna předvolební kampaň, a sice pro volby do Evropského parlamentu, a po letních prázdninách další předvolební kampaň v rámci předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. A je zcela očekávatelné a přirozené, že obě strany se začnou proti sobě výrazně vymezovat. Už jsme tohoto svědky vlastně v současné době. ODS zveřejnila první část své negativní kampaně vůči ČSSD, kde tuto kampaň dokonce personifikuje s osobou Jiřího Paroubka. Už existují billboardy..."

Blížícím se volebním kláním je podle Justa motivovaná, ale tím také limitovaná i protikrizová spolupráce obou velkých stran, "aby se společně zasadili o vyřešení té krize a pak už jakoby dali od té vlády víceméně ruce pryč a věnovali se svým vlastním záležitostem."