Ze současné politické situace nejvíce těží ČSSD a Top 09

Foto: ČTK

Hlasování o státním rozpočtu jasně ukázalo aktuální rozložení politických sil na domácí scéně i mantinely úřednické vlády Jana Fischera. Které ze stran se ze současné situace podaří nejvíce vytěžit pro květnové volby do PS, na to odpověděl v rozhovoru politolog Jan Kubáček.

Zleva Jiří Paroubek a jeho spolustraníci Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach,  foto: ČTK
Vláda při schvalování rozpočtu narazila na své limity. Kdo může ve sněmovních volbách z této situace, kdy Jiří Paroubek ukázal svou sílu a ČSSD spolu s KSČM a částečně i s lidovci a některými jednotlivci v parlamentu prosadila své návrhy, nejvíce vytěžit a proč?

"Zatím se zdá, že je to nejvýhodnější pro ČSSD, protože si může vybírat partnery napříč politickým spektrem, může prosazovat své priority a demonstrovat tím odhodlanost a připravenost vládnout. Pokud by se vzmužila ODS a připravila si strategii protiofenzívy, tak je možné, že by získala zpět alespoň trochu ze své pošramocené pověsti tím, že by kladla max. odpor Jiřímu Paroubkovi. Zatím je ale spíše rozložená, prožívá vnitřní krizi a hledá se. To vyhovuje Top 09, která se pasuje do role obránce šetrnosti, hospodárnosti státního rozpočtu."

Mirek Topolánek
Jakým způsobem ovlivňuje vnitřní rozklad ODS to, že se předseda Mirek Topolánek vzdal poslaneckého mandátu, dokonce při projednávání rozpočtu vůbec nebyl v republice. Myslíte si, že to ODS před volbami poškodí nebo to nakonec Mirek Topolánek využije ve svůj prospěch?

"Jednoznačně to jeho pozici komplikuje, protože pokud chce být pověstným velitelem v boji, tak musí být přítomen. Musí sešikovat svůj politický tábor, vymýšlet strategii, být viděn, komunikovat - zkrátka musí být při tom a mít návrhy všech možných scénářů. Tím, že rezignoval na poslanecký mandát a odjel do ciziny velmi zkomplikoval svou pozici."

Když se podíváme na dobu vzniku tzv. úřednické vlády Jana Fischera, tak se spekulovalo, že politici příliš nebudou zasahovat do jejího jednání, protože pro ně samotné bude výhodné, že se některá nepopulární opatření podaří prosadit právě této vládě. Nyní dal Jiří Paroubek výhybku a zvolil jinou taktiku. Nemůže si tím podřezat vlastní větev, protože problémy vzniklé navýšením deficitu státního rozpočtu, bude muset v případě úspěchu ve volbách sám řešit?

Premiér Jan Fischer,  foto: ČTK
"Určitě. ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem v minulém týdnu vyhrála bitvu, ale obávám se, že prohrává válku. Pokud bude Jiří Paroubek příští rok premiérem a ČSSD bude mít ve vládě své lidi, tak bude muset chtě nechtě šetřit."

Závěrem bych se dotkl role prezidenta Václava Klause. Jeho vyhlášení k rozpočtu nebylo příliš nadstranické. Bude podle vás před volbami houstnout atmosféra mezi ním a ODS?

"Určitě, protože pro Václava Klause je stěžejní, aby byl Mirek Topolánek slabý. Slabý Topolánek znamená slabý volební výsledek ODS. Potom by Václav Klaus mohl promlouvat do budoucí podoby občanských demokratů. Dá se tedy očekávat, že výpady Václava Klause budou přibývat, budou směrovány především na Mirka Topolánka a prezident bude ve svých názorech více reflektovat situaci v ODS než v samotné ČR."