Sněmovna projedná rozpočet příští čtvrtek v režimu legislativní nouze

Eduard Janota, foto: ČTK

Politici v pátek jednali s ministrem financí Eduardem Janotou o jeho úsporném balíčku. Vláda chce snížit plánovaný schodek státního rozpočtu v r. 2010 z 230 miliard korun na zhruba 170 miliard. O nutnosti snížení deficitu mluví všechny strany, každá má ale jiné představy. Sněmovna bude o rozpočtu jednat příští čtvrtek, v režimu legislativní nouze. Více už Milena Štráfeldová

Eduard Janota,  foto: ČTK
Zvýšit cenu potravin a léků nebo progresivně zdanit bohaté? Snížit sociální podpory, zarazit valorizaci důchodů nebo zvýšit strop odvodů na zdravotní pojištění? Platit vyšší "daň z luxusu" za alkohol, cigarety a benzín? S podobnými návrhy přicházely v posledních dnech hlavní politické strany ve snaze srazit schodek rozpočtu na příští rok. Svůj balíček úsporných opatření má i vláda Jana Fischera, dosud s ním ale veřejnost neseznámila. Šéf ODS Mirek Topolánek tzv. Janotův balíček dokonce přirovnal k yettimu, kterého nikdo neviděl. Ministr Janota ho konečně představil tento pátek:

"Mám připravenou určitou prezentaci pro jednání parlamentních politických stran. Doufám, že je přesvědčím o tom, že opatření, která navrhuji, jsou potřebná,"

uvedl Eduard Janota v pátek ráno v Českém rozhlase. Každá z politických stran má ale o úsporách jinou představu. Občanská demokratická strana například nesouhlasí s progresivní daní nebo s retroaktivním omezením státního příspěvku na stavební spoření. Hlasovat bude jen pro rozpočet s deficitem nižším než 170 miliard. Potvrdil to exministr práce a sociálních věcí Petr Nečas:

"Budeme trvat na tom, aby byl schválen návrh legislativních opatření, která upraví příjmovou i výdajovou stránku státního rozpočtu tak, aby deficit státního rozpočtu v příštím roce nepřesáhl 170 miliard korun. Současně ale trváme na tom, že tato opatření musí rovnovážně zasáhnout příjmovou a výdajovou stranu."

Jinými slovy - ODS nechce, aby úsporný balíček zaplatili podnikatelé ve vyšších daních. Levice naopak prosazuje vyšší zdanění a odmítá sahat na sociální podporu rodin s dětmi nebo na valorizaci důchodů. Podle ČSSD je možné až 30 miliard korun ušetřit škrty na ministerstvech. Lidovci volají po progresivním zdanění, chtějí ale také razantně zdanit hazardní hry. Jaké jsou priority Strany zelených, řekl Českému rozhlasu pověřený předseda strany Ondřej Liška.

"Považujeme za nutné, aby ten balík opatření byl skutečně vyvážený a aby v něm bylo co nejvíce motivačních opatření, která nejenom krátkodobě ozdraví naše veřejné finance, ale že tam budou také impulsy, aby se naše ekonomika modernizovala na dlouhou dobu dopředu."

Jan Fischer,  foto: ČTK
O rozpočtu jako celku bude vláda jednat v pondělí. Poslanci by o něm měli hlasovat ve čtvrtek 24. září ve stavu tzv. legislativní nouze. Co to pro rozpočet znamená, vysvětlil ministr financí Janota:

"Balíček bude předložen jako celek, to je jednoznačné. A proběhne, byť ve velmi zkráceném 48-hodinovém termínu, trojí čtení rozpočtu. Čili poslanci se budou moci k jednotlivým částem vyjadřovat. Pochopitelně doufám, že zachovají zdravý rozum a že z toho balíčku neudělají kočkopsa, který by nakonec byl nepřijatelný pro všechny strany."

Premiér Jan Fischer podmiňuje snížením deficitu přinejmenším na 170 miliard své další působení. Jeho vláda ale přímo nespojí úsporný balíček s hlasováním o důvěře. Stav legislativní nouze tento postup totiž neumožňuje. Senát by vládní úsporná opatření podle svého šéfa Přemysla Sobotky projednal na přelomu září a října.