Rozpočtové změny, Janotovy vrásky

Foto: ČTK

Po celodenním jednacím maratónu poslanci ve středu schválili státní rozpočet na příští rok. Česká republika by tak měla hospodařit se schodkem 163 miliard korun. Poslanci v rozpočtu prosadili miliardy pro zemědělce i učitele, vláda a občanští demokraté z toho radost nemají.

Foto: ČTK
Rozpočet podpořilo 81 poslanců - všichni sociální demokraté, k nimž se přidalo pět lidovců, čtyři zelení i čtyři nezařazení. Poslanci ODS vytáhli karty z hlasovacího zařízení, což mělo stejný význam, jako kdyby odešli ze sálu. Snížili tím potřebný počet hlasů pro prosazení rozpočtu na 58. Poslanci hlásící se k TOP 09 hlasovali proti. Definitivní podoba státního rozpočtu na příští rok je vítězstvím levice, které se podařilo oproti vládnímu návrhu přidat na sociální služby, přímé platby zemědělcům i na platy státních zaměstnanců včetně učitelů. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky to ke zvýšení státního dluhu nepovede. Vláda bude mít navíc 3 až 4 miliardy korun z daně z přidané hodnoty některých služeb, se kterými původně nepočítala, a také 3 a půl miliardy korun z rozpočtové rezervy. Nebude prý nijak ukrácen ani rozpočet ministerstva dopravy:

"Sociální demokracie podpoří návrh na to, aby fond dopravy mohl částku zhruba 5 miliard korun, o kterou byla snížena dotace do Státního fondu dopravy, čerpat ze zvláštního účtu ministerstva financí, kam se soustředí prostředky z dividend,"řekl Bohuslav Sobotka.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Premiér Jan Fischer není s výslednou podobou rozpočtu spokojený. Po hlasování řekl, že si nepamatuje, kdy měl naposled tak smíšené pocity:

"Na druhé straně pořád jsem ještě rád, že se vládě podařilo zvládnou situaci na tolik, že nebyla pasivní, přišla s balíčkem, nerezignovala na to, že by přišla s původním deficitem ve výši 230 miliard korun."

Premiér Fischer ještě před konečným hlasováním prohlásil, že poslanci ČSSD a KSČM schválenými pozměňovacími návrhy rozbořili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Nicméně apeloval na pravicové strany, aby rozpočet s ohledem na hrozící rozpočtové provizorium podpořily. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase musí občanští demokraté i vláda z hlasování vyvodit závěry:

"Ani vláda, ani Občanská demokratické strana se nemůže po tomto dnu tvářit, že se nic nestalo. Vláda neuhájila ani výši deficitu veřejných financí, ani Janotův balíček tak, jak byl schválen Poslaneckou sněmovnou. Podle mého názoru to musí vést k určitým závěrům jak vládu, tak občanské demokraty."

Eduard Janota,  foto: ČTK
Změny prosazené sociálními demokraty a komunisty vyšly celkem na 12 miliard korun. Ministr Janota s žádným z pozměňovacích návrhů nesouhlasil:

"Pro mě je to trošku memento, že jakékoliv další pokusy ve zbývající části naši vlády budou velmi komplikované a velmi obtížné prosadit. Pokud se budu účastnit jednání na postu ministra financí, tak už si spíše nějaké větší ambice do zbytku fungování této vlády nedávám, protože naprosto vnímám politickou realitu. Bez pochopení a určité součinnosti politiků se nedá dělat žádná změna."