Nečasova vláda řídí Česko už 100 dní

Foto: ČTK

Kabinet premiéra Petra Nečase vládne České republice už 100 dní. Jaké byly a co zemi přinesly?

Václav Klaus,  foto: ČTK
Prezident Václav Klaus jmenoval vládu složenou z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných 13. července, v srpnu pak vláda v Poslanecké sněmovně, kde disponuje 118 hlasy, dostala důvěru. Od svého nástupu se kabinet musel vyrovnávat s mnoha událostmi, Česko zasáhly povodně, proběhla velká stávka odborů, komunální volby a připravuje se úsporný rozpočet. Premiér Nečas je zatím s prací své vlády spokojen.

"Jsem opravdu přesvědčen, že to bylo 100 dnů opravdu tvrdé práce, že tady výsledky jsou, ale to, co je rozhodující - příprava klíčových reforem, je před námi. Pokud bude vláda tak dobře pracovat jako doposud, jako pracovala těchto 100 dní, přes všechny problémy, tak tyhle úkoly, které má před sebou, mimo vší pochybnost zvládne."

Petr Nečas  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Ve vysílání Českého rozhlasu ale později připustil, že jeho vláda má jisté rezervy.

"Určitě budeme muset intenzivněji komunikovat s veřejností, určitě musíme některé věci dotahovat do konce, demonstrovat, že o nich pouze nemluvíme, ale že vedou ke konkrétním návrhům, ke konkrétním opatřením."

Radek John  (vlevo) a ministr dopravy Vít Bárta,  foto: ČTK
Ministr vnitra Radek John zdůraznil, že ministerstvo pod jeho vedením nezahálelo.

"Šlo zejména o povodně, rozpočtové škrty, pak jsme museli reagovat na varování spojenců před teroristickou hrozbou, provedli jsme řadu opatření, která nebudeme zveřejňovat, ale jsou oceňována našimi spojenci. Museli jsme bezchybně uspořádat volby, což se podařilo."

Dosavadních 100 dní vlády hodnotila samozřejmě také opozice. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětlil, co například jeho strana kabinetu vyčítá.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Vládě vyčítáme, že ještě nezačala s reformami, v tuto chvíli realizuje plouze plošné škrty a ty v součtu s tím, co vláda chystá na výdajové straně státního rozpočtu budou znamenat, že se v příštím roce zpomalí ekonomika, dojde k nárůstu nezaměstnanosti a zhorší se životní úroveň poměrně širokých skupin obyvatel a to z hlediska celkové hospodářské a sociální situace naší země."

Bývalý ministr Fischerovy vlády a nynější poslanec ČSSD Martin Pecina některé ministry chválí.

Foto: ČTK
"Já si myslím, že člověkem na svém místě, u kterého si nedokážu vzpomenout na nic, co bych mu vytknul, je např. pan ministr průmyslu. Já myslím, že pozitivní jsou mnohé kroky, neříkám, že všechny ministra obrany a mnohé pozitivní kroky udělal pan ministr životního prostředí."

Pokud nedojde k politickým zvratům, bude vláda Petra Nečase stát v čele země ještě téměř čtyři roky. Mezi svými plány a prioritami zdůrazňuje snižování veřejného dluhu a zahájení reforem.