Programové prohlášení slibuje důchodovou reformu i zastavení růstu dluhu

Foto: ČTK

Vláda schválila programové prohlášení, ve kterém stanovila pět priorit. Kabinet chce zastavit růst veřejného dluhu, vyrovnat rozpočet v roce 2016 a provést důchodovou reformu. Slibuje také modernější a výkonnější zdravotnictví, boj proti korupci ve státních úřadech a transparentní veřejné zakázky.

Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání Národní ekonomické rady vlády  (NERV),  foto: ČTK
Zhruba čtyřicetistránkové programové prohlášení vychází z podrobné koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a Věcmi veřejnými. Nově se do dokumentu dostal bod, podle kterého bude vláda usilovat o uznání protikomunistického odboje a odporu proti komunismu. Stalo se tak po té, co se vedení kabinetu v Poděbradech zúčastnilo pohřbu člena protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů Milana Paumera, upřesnil vicepremiér Radek John.

"Vzniklo to i na základě dojmu z pohřbu. Uprostřed vlády se sešlo rychlé jednání vedení stran a tento bod byl přidán do koaliční smlouvy, že prosadíme zákon o protikomunistickém odboji a odbojáři z doby komunismu budou stejně vážení a respektovaní jako odbojáři z doby nacizmu i z prvního odboje."

Radek John,  foto: ČTK
Radek John také pokládá za důležité, že v programovém prohlášení zůstala věta o zachování výše prostředků na budování dopravní infrastruktury. V této oblasti počítá premiér Petr Nečas s využitím peněz ze soukromého sektoru.

"Vláda je opravdu přesvědčena, že za stejné peníze se dá postavit více. Tím, že bude větší kontrola, větší tlak, ale také tím, že dojde k některým úpravám zbytečně luxusních záležitostí při dálniční síti, například každých pět kilometrů přivaděč nebo odvaděč z dálnice."

Ministerstvo dopravy však kvůli úsporám v rozpočtu počítá se zastavením několika desítek dopravních staveb. Vláda také schválila obnovení Národní ekonomické rady vlády (NERV), aby měla kvalifikovanou zpětnou vazbu a fundované odborné zázemí pro plánované reformy. Novými členy se stanou například Vladimír Bezděk, který vedl expertní skupinu zaměřenou na přípravu důchodové reformy, nebo Eduard Janota, který v předchozí Fischerově úřednické vládě zastával post ministra financí.

Bohuslav Sobotka
Opozice vládní prohlášení kritizuje. Komunisté v něm postrádají vizi vývoje v Česku. Sociální demokraté tvrdí, že některé závazky převzaté z koaliční smlouvy jsou za současné rozpočtové situace nesplnitelné. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že politika vlády povede k větší nerovnosti, škrty v policii zhorší bezpečnost lidí a sníží se i kvalita školství nebo zdravotnictví.

"Je tady v řadě oblastí programového prohlášení a koaliční smlouvy cítit, že lidé, kteří psali jednotlivé oblasti, neznali přesnou rozpočtovou realitu. Řada členů vlády vůbec před těmito volbami nebyla ve veřejném životě, neměla zkušenost s fungováním takto velkých úřadů a dost dobře si při vyjednávání koaliční smlouvy možná nedokázala uvědomit, jak jednotlivé škrty budou mít vážný dopad na funkčnost státu a kvalitu veřejných služeb."

Vláda podle Sobotky neřeší ani růst nezaměstnanost a nelíbí se mu ani její přístup k ochraně životního prostředí.

Kabinet Petra Nečase požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru v úterý 10. srpna, kdy poslance seznámí se svým programovým prohlášením. Vládní strany disponují pohodlnou většinou 118 poslanců, a měly by tedy důvěru sněmovny získat.