Tajuplná dohoda zabrala

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných po intervenci prezidenta Václava Klause přežila úterní hlasování Poslanecké sněmovny o nedůvěře, které vyvolala opozice kvůli údajné korupci na Státním fondu životního prostředí. Poslanci všech tří koaličních stran nakonec vládu podrželi, nedůvěru jí vyslovilo pouze 80 přítomných zástupců ČSSD a KSČM.

Václav Klaus  (vlevo),  foto: ČTK
S podporou kabinetu váhaly koaliční Věci veřejné. Po odpolední schůzce lídrů koalice s prezidentem Václavem Klausem ale oznámily, že proti vládě hlasovat nebudou. Do budoucna nicméně chtějí důvěru spojit s postupem proti korupci a obsazením funkce policejního prezidenta. Po schůzce se špičkou vládních stran prezident Václav Klaus řekl:

"Já jsem velmi rád, že zástupci všech tří politických stran, které tvoří vládní koalici, si jasně uvědomují vážnost politické, hospodářské situace u nás, a proto kladou zásadní důraz na to, aby vláda v tomto koaličním složení mohla fungovat dále, mohla splnit sliby, které dala svým voličům v květnových volbách, a mohla nakročit k zásadnímu řešení různých reforem."

Oldřich Martinů,  foto: ČTK
Šéf Věcí veřejných Radek John řekl, že strana trvá na odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů a rychlém prosazení protikorupční strategie:

"Věci veřejné spojují důvěru vlády nikoliv s kauzou Drobil, ale s naplněním protikorupčních opatření, ke kterým jsme se zavázali v programovém prohlášení. Naše důvěra je tedy limitovaná a bude odvozena od naplňování konkrétních opatření v protikorupčním boji v dalších dnech a v nejbližších týdnech."

Koaliční vláda tak vyšla z testu soudržnosti vítězně. Po veřejném hlasování po jménech tak mohla jeho ověřovatelka, poslankyně Kateřina Konečná prohlásit:

"Dovolte mi, abych vás seznámila s protokolem o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Hlasování se účastnilo 193 poslankyň a poslanců, pro návrh se vyslovilo 80, proti 113."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Jak po hlasování řekl premiér Petr Nečas, teď bude čas na reformní kroky:

"Já jsem rád, že jsme v tomto testu obstáli. Pevně doufám, že i nastávající dny, které jsou před námi včetně vánočních dnů, přispějí k jakési regeneraci a k tomu, že po Novém roce se bude skutečně vláda a vládní koalice primárně zabývat klíčovými úkoly, které jsou před nimi. To znamená především kroky, které povedou k reformám, kroky, které umožní přijmout protikorupční strategii, kroky, které budou jednoznačně směřovat ke stabilizaci veřejných financí."

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Bohuslava Sobotku, úřadujícího šéfa opoziční ČSSD, která hlasování o vyslovení nedůvěry vládě vyvolala, zklamal postoj Věcí veřejných:

"Očekával bych, že strana, která postavila celou svoji existenci na boji proti korupci, využije této jedinečné příležitosti, aby skutečně vyjádřila jasný a jednoznačný názor. A druhá věc, která mě velmi mrzí, je, že během celé odpolední debaty se premiér Nečas ani jednou nedistancoval od místopředsedy ODS Drobila, ani jednou se nedistancoval od pana Fibingra, Knetiga a dalších lidí, kteří se snažili manipulovat výběrová řízení na fondu životního prostředí."

Předseda Věcí veřejných Radek John si pochvaloval roli Václava Klause. Je podle něj garantem plnění slibů, které na Hradě mezi koaličními partnery padly:

Radek John,  foto: ČTK
"Tato vláda v této chvíli musí konat v boji proti korupci tak, aby občané této země nabyli znovu důvěru a věděli, že to myslíme opravdu s bojem proti korupci vážně. Takže doufám, že velmi brzy se dočkáme kroků, že bude schválena protikorupční strategie, a prosíme o podporu občanů české země v boji proti korupci."

Na otázku České televize, jakou má nyní Česko vládu, komentátoři Jaroslav Plesl z Hospodářských novin a Alexandr Mitrofanov z deníku Právo bezprostředně po hlasování poslanců s trochou nadsázky odpověděli:

"Má vládu koaliční s drobnou změnou. Myslím si, že skutečným premiérem je po dnešku Miroslav Kalousek, a také vede nejsilnější koaliční stranu. Druhou nejsilnější koaliční stranu dnes vede Václav Klaus, a třetí koaliční stranu už teď naprosto otevřeně vede Vít Bárta. Takže tam došlo k celkem radikálním personálním změnám," soudí Jaroslav Plesl

"Já bych k tomu ještě dodal, že je tam strana, která by po dnešku měla změnit svůj název a přejmenovat se na Věci utajené," dosadil si Alexandr Mitrofanov.

Oba komentátoři se také shodují v názoru, že po úterním poslaneckém hlasování už to nebude stejná vláda:

Libor Michálek
"Stejná být nemůže, protože prošla první krizí, kterou vlastními silami nezvládla, k tomu potřebovala pomoc prezidenta republiky. To znamená, že premiér, který nezvládl ten úkol, je slabý premiér. To znamená, že uvnitř samotné vlády budou probíhat procesy, které se patrně budou snažit toho premiéra upozadit. Bude vnímána hůře než předtím, protože ukázala, že není schopná sama se dohodnout na řešení vlastních problémů, to za prvé. Za druhé přišla s jakousi zvláštní, nevysvětlenou, tajnou dohodou s prezidentem. To samo o sobě je velmi divné. A za třetí všechno, co teď říká tahle vláda o tom, že kauza Michálek byla špatně vyložena a že ona bude dál činná v protikorupčních věcech, mám pocit, že už překročila jakousi psychologickou mez únosnosti, kdy lidé už nevnímají, co to říkají, protože už mají svůj ustálený názor, že této vládě v těchto věcech věřit se příliš nedá."

říká Alexandr Mitrofanov a Jaroslav Plesl k tomu dodává, že se dá očekávat další hlasování o vyslovení nedůvěry vládě:

"Velice brzo. Já si myslím, že Petr Nečas, pokud souhlasil s tím, že se pan Michálek vrací na fond, tak je mrtvý muž."