Koalice se snaží o dohodu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

To, co se ještě ve středu ráno zdálo být ve vnitrokoaličních sporech neodvolatelné, tedy demise ministrů Věci veřejných, bylo už večer zcela jinak. Počáteční emoce vyvolané vzájemnými obviněními, někdy hraničícímu s urážkami, vyprchaly a ke slovu přišel zdravý rozum a snaha o racionální řešení nastalé situace. Z oddělených jednání vedení všech stran vládní koalice pak vzešel návrh, který se zdá být východiskem.

Petr Nečas  (vlevo) a Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Na počátku současné vládní krize bylo zveřejnění zhruba rok starého záznamu rozhovoru mezi bývalou členkou Věci veřejných Kristýnou Kočí a jejím tehdejším stranickým kolegou, ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským. Kristýna Kočí na záznamu údajně hovoří o přípravě puče uvnitř nejmenší vládní strany, o jehož vyvolání měli mít zájem koaliční partneři TOP 09 a ODS. Vládní krizi vyvolalo úterní rozhodnutí grémia Věci veřejných, že jejich ministři podají neprodleně podmíněné demise. Strana chtěla jednat o další podpoře obnovené vlády, která by musela požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Diskutovat chtěly o sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuře koaliční smlouvy. Premiér ale prohlásil, že pokud obdrží demise, další jednání s Věcmi veřejnými nepřicházejí v úvahu. Ministři za tuto stranu nakonec na středečním jednání vlády demise nepodali.

K uklidnění situace bezesporu přispělo i setkání premiéra Petra Nečase s prezidentem republiky Václavem Klausem. Hlava státu poté sdělila:

Václav Klaus,  foto: ČTK
"Prezident republiky se nemůže radovat z vládních krizí, z pádu vlády, a proto je vždy jeho povinností vyzývat k jisté obezřetnosti a zodpovědnosti. Já jsem přesvědčen o tom, že máme dost problémů, máme politickou i ekonomickou nestabilitu, tak proto bychom si měli dávat pozor, abychom nestabilitu naší země ještě dále nezvyšovali a neprohlubovali."

Pokud jednání selžou, jsou řešením rychlé předčasné volby konané v červnu. Přechodná řešení, jako je například úřednická vláda, prezident Klaus odmítá:

"Když ne nalezení dohody, tak pak předčasné volby, ale ne kdovíkdy. Předčasné volby co nejdříve, do léta. Pokud by se na tom politická scéna domluvila, tak já to ani o minutu neprodloužím. Jak jsem tak počítal různé termíny, myslím, že by se to do letošního léta dalo stihnout."

Po jednání vedení ODS dal premiér Petr Nečas politikům všech tří koaličních stran čas přes Velikonoce promyslet, jak najít východisko z krize. Sejde se nimi 10. dubna s cílem dohodnout se na pokračování vlády na současném půdorysu, která by měla potřebnou většinu v Poslanecké sněmovně. V případě dohody schválí kroky potřebné pro přípravu rozpočtů na roky 2013 a 2014, včetně zrušení tří ministerstev, jak žádají Věci veřejné:

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"V případě nedosažení dohody v úterý 10. dubna, či neschválení kroků nezbytných pro přípravu státních rozpočtů na roky 2013 a 2014 vládou České republiky, ODS navrhne a podpoří urychlené konání předčasných voleb, nejlépe v termínu 22. a 23. června letošního roku. Před rozpuštěním Poslanecké sněmovny považujeme za nutné schválit legislativní kroky nezbytné pro přímou volbu prezidenta."

Jak po čtvrtečním jednání lídrů ODS a TOP 09 premiér Petr Nečas řekl, podmínkou pokračování vlády s Věcmi veřejnými je, že kabinet ve středu schválí další úspory, tak aby deficit rozpočtu byl příští rok pod třemi procenty hrubého domácího produktu.

Stejně jako ODS i TOP 09 a Starostové chtějí dohodu s Věcmi veřejnými do úterý 10. dubna. Místopředseda této strany Miroslav Kalousek zdůraznil, že TOP09 o předčasné volby nestojí..."ale někdy stojíte před situací, kdy nemáte před sebou dobré a špatné řešení. Máte před sebou řešení špatné, nebo ještě horší. Předčasné volby jsou špatné řešení, pokud však Věci veřejné setrvají ve svém politickém stylu a budou chtít prodlužovat naprosto nesmyslnou agónii nesrozumitelných požadavků a šarvátek, tak prodlužování takovéto vládní spolupráce by bylo tím rozhodnutím ještě horším."

Foto: ČTK
Výkonná rada a poslanecký klub Věci veřejných se ještě ve středu večer sešly, aby projednaly aktuální situaci. Bylo rozhodnuto, že ministři této nejmenší strany vládní koalice zatím demise podávat nebudou, strana chce vyjednávat o setrvání ve vládě. Návrhy, které po vládní roztržce vyvolané Věcmi veřejnými předložil premiér Petr Nečas, jsou podle předsedy strany Radka Johna vstřícné a bude se o nich seriózně jednat:

"Všechno, co jsme řešili, byly vyjednávací pozice pro jednání s panem premiérem. Není žádné štěpení klubu, žádné skupinky. Je jednotná vyjednávací pozice pro jednání. Podrobnosti sdělíme panu premiérovi."

Radek John uvedl, že vyjednávat budou za každou stranu čtyři politici. "Jednání budou velmi složitá. Vypadá to, že to je jednoduché, ďábel bude ale ukrytý v detailu," zdůraznil šéf Věci veřejných. Podle politologů však Věci veřejné svými nejnovějšími požadavky a nátlakem na vládu ztratily soudnost a přestřelily.