Kauza Drobil zatěžuje vztahy v koalici

Zleva Radek John, Petr Nečas a Miroslav Kalousek, foto: ČTK

Aféra spojená s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS) zatěžuje vztahy ve vládní koalici čím dál tím víc. Ani nedělních šest hodin jednání koaličních špiček nestačilo k dohodě na řešení kauzy údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí. Jak píše tisk, politické špičky se dohadují kdo má a nemá odstoupit, ale zatím nikdo neřeší podstatu kauzy - podezření z korupce.

Petr Nečas,  foto: Vláda ČR
Opozice navíc prosadila hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Petr Nečas uvedl, že by bylo politickým hříchem, kdyby vláda se silným mandátem neprosadila plánované reformy. Dodal, že kabinet si bude muset znovu získat důvěru lidí:

"Proto mohu říct, že první bod, který bude projednávat vláda ČR v novém roce, bude protikorupční strategie a pevně doufám, že se na ní shodneme."

Libor Michálek
Kauzu odstartoval dnes již bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, který si tajně pořizoval nahrávky rozhovorů s ministrem Drobilem a jeho poradcem Martinem Knetigem. Ten ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami. Drobil aktéry kauzy odvolal, pak rezignoval sám. Zdůraznil, že o údajné korupci nic neví. Odvolaný Michálek, který již dříve informoval premiéra, tvrdí, že Nečas nemá zájem na boji proti korupci.

"Pro mě je primárně nedůvěryhodný pan premiér, protože v okamžiku, kdy dostane upozornění, že je třeba zapojit do shromažďování důkazů Bezpečnostní informační službu a na toto upozornění nereaguje, tak já mám silné pochybnosti o tom, že má skutečně zájem bojovat proti korupci v této zemi."

Radek John,  foto: ČTK
Oleje do ohně o víkendu přilily další informace. Například server euro.cz přišel se zprávou, že ještě dříve, než usiloval o schůzku s premiérem, se Michálek setkal s ministrem vnitra a předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem. Ten mu poradil, ať si pořídí nahrávky. Právě těmi však ministr Drobil zdůvodnil jeho odvolání. John se jménem strany postavil proti Michálkovu odchodu. "Protože ten, kdo oznamuje korupci, nemá být trestán ztrátou zaměstnání, to by korupci nikdo nadále neoznamoval," uvedl. Ministr dopravy ze Věci veřejné Vít Bárta pak nabídl Michálkovi místo ve fondu dopravní infrastruktury.

Prezident Václav Klaus považuje celou aféru za nešťastnou.

"Myslím, že máme kauzy dvě, ještě máme kauzu John. Tím pádem už je to všechno trošku jiné."

Václav Klaus,  foto: Vláda ČR
Koaliční politici si teď navzájem vyměňují názory na to, kdo, zda a jak měl již dříve zasáhnout tak, aby se případ údajné korupce vyřešil cestou policejního vyšetřování a neotevřelo ho až zveřejnění nahrávek v Mladé frontě Dnes. Věci veřejné na schůzce žádaly i odchod policejního prezidenta Martinů, a to kvůli jeho páteční schůzce s premiérem Nečasem. Právě Martinů totiž údajně premiérovi řekl, že v kauze figuruje i ministr John, který na rezignaci policejního prezidenta už několik týdnů tlačí. John teď chce, aby schůzku Nečas-Martinů prošetřila policejní inspekce. Kauza tak už dávno přesáhla hranice Drobilova ministerstva.

"Jsme si vědomi toho, že to, co se nyní objevuje v médiích, musí být dostatečně vysvětleno nejenom vůči veřejnosti, ale i mezi námi,"

uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.