Kauza Drobil hýbe politikou - ČSSD žádá hlasování o nedůvěře vládě

Pavel Drobil (vlevo) a Petr Nečas, foto: ČTK

Nečasova koaliční vláda má za sebou první demisi. Ministr životního prostředí Pavel Drobil odstoupil poté, co deník Mladá fronta Dnes přinesl informace o údajné manipulaci zakázek na Státním fondu životního prostředí. Opozice žádá hlasování o nedůvěře vládě.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Opoziční ČSSD vyvolá ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Podle úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky věděl premiér o situaci na fondu životního prostředí už od poloviny října a žádným způsobem personálně nezasáhl. Vláda podle něho nemá žádné protikorupční mechanismy a neví, zda k podobným situacím nedochází i jinde. Jihomoravský hejtman Michal Hašek dokonce vyzval premiéra Petra Nečase k rezignaci.

"Já jsme přesvědčen, že nikde v Evropě, kde vládne klasická politická kultura, není možné, aby předseda vlády kryl korupci. Je zcela zjevné z důkazů, které přinesla Mladá fronta Dnes, že premiér Nečas byl informován o korupčním jednání a pokud nekonal, tak se sám dopustil trestného činu a měl by být předmětem policejního vyšetřování."

Pavel Drobil  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
K vyslovení nedůvěry vládě potřebují opoziční strany 101 hlasů. Protože jich ale tolik nemají, nejspíš při testu vlády neuspějí.

Připomeňme, o co v kauze jde. Podle šéfa fondu životního prostředí Libora Michálka chtěli lidé v jeho vedení získat pro ODS peníze z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Mělo se jednat o ministrova poradce Martina Knetiga a náměstka fondu Dušana Fibingera. Šéf fondu si proto začal rozhovory nahrávat. Ministr Pavel Drobil odstoupil krátce po zveřejnění nahrávek. Ještě před tím odvolal všechny aktéry kauza a nařídil forenzní audit. Nepřipouští jiné, než personální pochybení při výběru některých svých spolupracovníků a tvrdí, že žádné instrukce nedával.

Libor Michálek
Podle Mladé fronty Dnes věděl premiér Petr Nečas o podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí už od října, kdy šéf fondu Michálek poslal žádost o schůzku a nasazení agentů, kteří by zajistili důkazy o korupci. Premiér podle svých slov zareagoval tak, že zavolal ministru Drobilovi a řekl mu, ať pošle pana Michálka ihned na policii. Jak řekl, jinak reagoval nemohl. Tvrzení, že ministr Drobil po většinu nahrávky Michálkovi vysvětluje, že je nutné nahrávku zničit, označil za "velmi silnou dezinterpretaci". Podle Nečase neselhal Drobil, ale Michálek. Naopak podle Transparency International přitom Michálek postupoval jediným možným způsobem, jakým se lze proti korupčním tlakům bránit. Podle Radima Bureše kauza spíš ukázala nutnost přijetí zákona o státní službě.

"Ten by znemožnil situaci, kdy nastoupí nový ministr a okamžitě vymění fungující vedení Státního fondu životního prostředí. Tam by měli sedět kvalitní úředníci, kteří zajistí efektivní čerpání veřejných prostředků a ne politicky nominovaní jedinci."

Předseda vlády Petr Nečas ujistil opozici, že příslušná trestní oznámení už byla podána.

"V tuto chvíli má a musí běžet vyšetřování. Vyšetřování důsledné, jdoucí do detailů a jednoznačně respektující princip padni komu padni. Pokud někdo porušil zákon, má být obviněn, má být postaven před soud a má být potrestán."

Podle spekulací médií mohou v celé kauze hrát významnou roli vnitrostranické mocenské boje v ODS. Koaliční schůzka k podezřením z korupce okolo ministra životního prostředí Pavla Drobila se uskuteční v pátek po návratu premiéra Petra Nečase ze summitu EU v Bruselu. O schůzku požádaly vládní Věci veřejné. Kauza podle strany vrhá stín na prioritní programový bod vlády - eliminovat korupci. Sněmovna se pak sejde v úterý.