Nahrávky přivedly ministra k rezignaci

Pavel Drobil

Finanční skandál a s ním spojené personální zemětřesení hybe Státním fondem životního prostředí. Šéfa fondu ministr životního prostředí odvolal, jeho prvního náměstka poslal na nucenou dovolenou. Nakonec sám ve středu z vedení resortu odstoupil.

Pavel Drobil
Nejde o nic menšího než o finanční skandál. Martin Knetig, poradce ministra Pavla Drobila, měl údajně přemlouvat šéfa fondu Libora Michálka, aby ovlivnil několik výběrových řízení. Z těch pak měly být získány peníze na politickou kariéru ministra Drobila. Libor Michálek si Knetigovo jednání nahrával, a poté s nahrávkou seznámil ministra Drobila. Ten vzápětí vedení fondu odvolal. Z funkce tedy odchází šéf fondu Libor Michálek, "a zároveň jsem uložil náměstkovi ředitele Státního fondu životního prostředí, panu Dušanu Fibingrovi, aby nastoupil na dovolenou. S okamžitou platností jsem ukončil poradenskou smlouvu a panem Martinem Knetigem,"řekl ministr Drobil. Je navíc přesvědčen, že se ve vedení fondu strhla personální válka:

"Situace eskalovala do té podoby, že na sebe navzájem podávají trestní oznámení a nahrávají se skrytými mikrofony. V rámci této války pořizují dokonce nahrávky skrytými mikrofony z jednání se mnou a snaží se takto pořízené záznamy využít ve svůj prospěch. Navíc místo toho, aby tento problém řešili se mnou jako se svým nadřízeným, předávají takto pořízené nahrávky sdělovacím prostředkům, což do budoucna komplikuje věci objektivně vyšetřit."

Ministr Drobil dobře ví, o čem mluví, protože celý případ odhaluje Mladá fronta Dnes, konkrétně její investigativní redaktor Janek Kroupa:

"Ředitel Michálek odmítl spolupracovat s poradcem Martinem Knetigem na tom, aby se vyváděly z toho fondu peníze. Ta věc se týká třech konkrétních zakázek. Jedna z nich se týká umístění peněz fondu ve výši 5 miliard korun v předem domluvené bance, kde by se ta banka potom dělila o provizi. V druhé části se jednalo o manipulaci výběru právní poradenské firmy. To je zakázka ve výši asi osmdesáti milionů."

Sám odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek celou věc v České televizi vysvětlil takto:

"Nastal konflikt s poradcem ministra životního prostředí, který chtěl nějakým způsobem zasahovat do průběhu té zakázky, kdy vlastně diktoval náměstku Fibingrovi, která firma má organizovat tu soutěž, aby ta konkrétní firma měla možnost vyhrát."

Libor Michálek
Ministr Drobil si podle Mladé fronty Dnes povolal Libora Michálka poté, co odmítl spolupracovat s poradcem Knetigem i náměstkem Fibingrem. "Martinu Knetigovi absolutně věřím, a pokud s ním odmítáte komunikovat, můj důvod držet vás ve funkci se blíží nule,"řekl Pavel Drobil podle záznamu Mladé fronty Dnes.

Ministr životního prostředí jakékoliv obvinění odmítá. Celou kauzu považuje za fatální selhání Martina Knetiga i Libora Michálka. Jak řekl v rozhovoru pro Lidové noviny, o žádném problému na Státním fondu životního prostředí za celou dobu svého působení nevěděl. Redaktor Mladé fronty Dnes Janek Kroupa však má trochu jiné informace:

"Pan ministr věděl o tom, že se na fondu děje korupční věc, to mu pan Michálek říkal. Pan Michálek odmítl spolupracovat s panem Knetigem, a pan ministr ho do té spolupráce právě nutil s tím, že pan Knetig je jeho pravou rukou, má jeho naprostou důvěru, a že ho prostě musí poslouchat."

Mladá fronta Dnes uvádí, že jakmile ministr Drobil zjistil, že si Libor Michálek rozhovory nahrával, řekl: "Pokud máte něco, co dokazuje nějakou trestněprávní zodpovědnost, tak buď s tím zajděte na policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně." Pak už podle listu na Libora Michálka jen naléhal, aby záznamy zničil. Později mu za zničení nahrávek nabídl místo svého náměstka. "Pro mě dobrá a akceptovatelná varianta je, že mi půjdete dělat náměstka. Moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřísáhněte, že neexistuje nic jiného," cituje ze záznamu Mladá fronta Dnes.