Ministerstvo životního prostředí povede nejspíše Tomáš Chalupa

Premiér Petr Nečas (vlevo) a Tomáš Chalupa, foto: ČTK

Ministrem životního prostředí se podle očekávání nejspíše stane poslanec ODS a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa. Prezident Václav Klaus by nového člena Nečasovy vlády mohl jmenovat příští týden.

Premiér Petr Nečas  (vlevo) a Tomáš Chalupa,  foto: ČTK
Tomáš Chalupa nahradí ve funkci Pavla Drobila, který rezignoval kvůli podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí. Premiér Petr Nečas od Chalupy očekává, že bude pokračovat v neideologickém a nedogmatickém přístupu vedení resortu.

"Chceme jít cestou spíše praktických kroků, praktických řešení, které reálně vedou ke zlepšení stavu životního prostředí, nikoli cestou nějakého dogmatického přístupu. Tím, že říkám, že chceme mít nedogmatický přístup, to znamená apriori neodmítat i názory, které jsou jiného charakteru, než jsou spojovány s názory, které reprezentuje politická strana, v jejímž čele stojím. To znamená trpělivě naslouchat i odlišným názorům."

Budoucí ministr Chalupa uvedl, že chce svůj resort vést racionálně, slušně, průhledně a úsporně. Stojí před ním také úkol napravit pověst ministerstva.

"Uvědomuji si, že pověst ministerstva je poněkud otřesena. Svou roli vnímám jednak v pozici jako zástupce ODS v reformní vládě. Jsem hluboce přesvědčen o nutnosti těchto změn a chtěl bych, aby ministerstvo životního prostředí nezůstalo stranou těchto změn a aby se podílelo na reformách tohoto státu ve snaze vytvořit stát levnější, efektivnější, průhlednější a pro občany jednodušší."

O navrácení důvěryhodnosti ministerstva hovořil také šéf Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc.

Pavel Drobil
"Tu důvěryhodnost musí vrátit nejen ve vztahu k veřejnosti, ale i k partnerům mezi resorty ve vztahu k Evropské komisi a nebude to jednoduché, ale já pevně věřím, že se to podaří. Mezi námi ta důvěryhodnost nebyla ztracená jen tím nešťastným příběhem, ale ono se nám za poslední dobou vystřídalo ve vedení ministerstva prakticky sedm různých vedení."

Ministerstvem životního prostředí ke konci roku otřásala aféra spojená s údajnou korupcí na Státním fondu životního prostředí a následnou rezignací šéfa resortu Drobila. Chalupa zdůraznil, že s kauzou nemá nic společného a s jejími aktéry se nezná. Nechce automaticky do funkce vrátit ředitele Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který poukázal na údajné korupční chování Drobilova poradce a kterého před svou rezignací končící ministr odvolal.

"Za prvořadé v tuto chvíli považuji provést ve Státním fondu životního prostředí, ale nejen tam, důkladný nejen procesní, personální, ale i forenzní audit. Je potřeba znát, jaká je situace na fondu, co se tam dělo. Je potřeba znát jeho minulost, dobrou i špatnou. Teprve na základě toho, budu-li jmenován ministrem, přistoupím k personálnímu rozhodnutí."

Výběr Chalupy kritizuje sociální demokracie. Podle největší opoziční strany nemá budoucí ministr zkušenosti v oboru ani potřebnou kvalifikaci.