Zůstane Oldřich Martinů šéfem policie? Rozhodne se o tom do konce týdne

Foto: ČTK

Už druhý týden žije česká politická scéna spory kolem odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů. O jeho rezignaci usiluje ministr vnitra Radek John, se svým požadavkem však narazil. Oldřicha Martinů si pozval na Hrad prezident Václav Klaus, jednal o ní i premiér Petr Nečas a další kola jednání mezi nejvyššími politiky budou následovat tento týden.

Radek John,  foto: ČTK
K rezignaci policejního prezidenta vyzval šéf resortu vnitra na konci listopadu. Policie podle Radka Johna dobře nefunguje, nezvládá hlavně potírání korupce. K Martinů prý mají nedůvěru i policisté v krajích:

"Signálem akcelerace boje proti korupci je podle mne i to, že nastoupí v novém roce nejen nejvyšší státní zástupce, ale i nový policejní prezident."

Šéf kabinetu Petr Nečas byl výzvou k rezignaci Martinů překvapen. Radek John ho o ní prý předem neinformoval. A už 1. prosince si Oldřicha Martinů pozval na Hrad prezident Václav Klaus. Chtěl vědět, jaká je situace v policejním sboru. Martinů ze schůzky odcházel spokojen:

Prezident Václav Klaus a Oldřich Martinů  (vpravo),  foto: ČTK
"Pro mne je to velmi významný signál, že si prezident republiky udělal na mne osobně čas. A tento signál budu brát velmi vážně v potaz při rozhodování o své další budoucnosti, respektive setrvání na pozici policejního prezidenta."

Sám prezident Klaus se k setkání s Oldřichem Martinů nevyjádřil. Na Hrad ke konzultacím si ale pozval i ministra vnitra Radka Johna. Ten ho měl podle svých slov informovat o rovných devatenácti důvodech, pro které trvá na rezignaci Martinů. Všechny je ale zatím neupřesnil.

"Pan prezident říkal, že samozřejmě chce o situaci vědět, a já jsem velmi rád, že jsem mu mohl tyto věci vysvětlit."

Prezident Václav Klaus a Radek John  (vpravo),  foto: ČTK
Podle Johna se prezident o případný odchod Martinů zajímal už proto, že to je vysoký státní funkcionář. Na jménu jeho nástupce musí být ale shoda mezi všemi vládními stranami. John totiž sám policejního prezidenta odvolat nemůže:

"Kontrasignace na nového policejního prezidenta je v rukou premiéra Nečase, takže rozhodnutí v příštím týdnu doufám bude."

Petr Nečas se s policejním prezidentem setkal toto pondělí. Odvolání šéfa policie je podle premiéra citlivá záležitost, která může ovlivnit jak vztahy ve vládní koalici, tak bezpečnost země. I z této schůzky odcházel Oldřich Martinů spokojen:

Oldřich Martinů,  foto: ČTK
"Pana premiéra jsem informoval o aktuální situaci v rámci Policie ČR s tím, že jsme se domluvili ještě na další schůzce s panem ministrem vnitra. A v návaznosti na toto další jednání padne rozhodnutí o mém dalším působení v rámci Policie ČR. Mám z tohoto jednání opět velmi dobrý pocit."

O tom, zda Oldřich Martinů zůstane na postu policejního prezidenta, by se mělo rozhodnout do konce tohoto týdne. Podle předsedy Nezávislého policejního odborového svazu Milana Štěpánka je ale celá situace pro policisty matoucí. Už delší dobu jim není jasné, co se ve vedení policie vlastně děje:

"Mohlo by se zdát, že je to pouze spor o policejního prezidenta, nicméně nejde tady o jednu osobu, ale o princip. Pan ministr, ještě než dosedl do křesla, v diskusním pořadu řekl, že pana prezidenta odvolá. Následně řekl, že je všechno v pořádku a že si s ním rozumí. A nyní z ničeho nic ho vyzve k rezignaci z nějakých důvodů, které nejsou nikomu známy."