Policejní prezident dál vyvolává spory ve vládní koalici

Presidente de la Policía Oldřich Martinů

V pondělí úderem 16. hodiny skončila lhůta, během níž se mohli zájemci přihlásit do výběrového řízení na post policejního prezidenta. Nástupce Oldřicha Martinů vybere komise, kterou prosazuje ministr vnitra Radek John. Způsobil tak ale další střet ve vládní koalici - premiér Petr Nečas tuto komisi prohlásil za kočkopsa. Práce v komisi se odmítli zúčastnit i opoziční sociální demokraté. Nový šéf policie by přitom měl být vybrán do půlky ledna. Podrobnosti uslyšíte v dnešní rubrice, kterou připravila Milena Štráfeldová:

Oldřich Martinů
Zdá se, že post policejního prezidenta je neuralgické místo současné vládní koalice. Už odvolání Oldřicha Martinů způsobilo pnutí mezi ODS a Věcmi veřejnými. Jen pro připomenutí: o tom, že chce Oldřicha Martinů odvolat, mluvil Radek John už v červenci loňského roku, ještě před svým jmenováním do funkce ministra vnitra. John policejního prezidenta kritizoval za to, že policie příliš utrácí. Koncem listopadu vyzval John šéfa policie k rezignaci - sám ho totiž odvolat nemohl. Premiér Petr Nečas tehdy Johna kritizoval za to, že s ním výzvu k rezignaci Martinů předem nekonzultoval. Nastalo kolečko vyjednávání: u prezidenta Václava Klause se vystřídali Oldřich Martinů i Radek John, Martinů pak jednal i s premiérem. A byl tu další důvod ke sporům: Martinů měl podle ministra vnitra premiéra neoprávněně informovat o probíhajícím vyšetřování údajné korupce ve Státním fondu životního prostředí. Tato kauza způsobila první opravdu vážnou vládní krizi a hlasování o nedůvěře vládě, k němuž došlo těsně před Vánocemi. Na schůzce s prezidentem Klausem, která hlasování předcházela, se špičky vládní koalice dohodly na tom, že Věci veřejné vládu podpoří. Součástí dohod ale bylo odstoupení šéfa policie Martinů. Ten svůj odchod ohlásil ke konci roku. Spor mezi koaličními partnery by tak měl být zažehnán, ale nebyl. Premiérovi se totiž nelíbilo, že nástupce Martinů má být vybrán ve veřejné soutěži a vybírat ho bude komise odborníků i zástupců politických stran. Nečas tuto komisi prohlásil za paskvil:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Aktivní ústavní činitelé, například v podobě poslanců, by v podobné komisi neměli být, anebo by tam měli být ze všech demokratických politických stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně. Čili tady vznikl jakýsi kočkopes, kde logicky i ten výstup bude kočkopsoidní, a tudíž těžko akceptovatelný,"

řekl premiér o víkendu. Radka Johna za jeho postup při výběru policejního prezidenta znovu kritizoval:

"Bylo by čistější, kdyby řekl: já jsem si vybral tohoto člověka, tohoto člověka chci a budu jednat s předsedou vlády na základě koaliční dohody o tom, zda on s tím bude souhlasit. Než dělat jakousi komedii nebo hru nebo vytvářet křoví pro tzv. výběrové řízení, kde ale všechny výhybky toho vlaku jménem výběrové řízení jsou nastaveny předem do jedné stanice konkrétního jména."

ODS se zřejmě obává, že nový šéf policie byl už vybrán předem.

"Mnohé nasvědčuje, a nejsme asi sami, kdo si to myslí, že celý výběr má možná sloužit pouze jako jakási stafáž pro výběr již dopředu určené osoby. U toho my bychom skutečně neradi asistovali. Jsem přesvědčený, že ve stávajícím napětí je potřeba mít otevřené a férové výběrové řízení. A na základě tohoto výběrového řízení a potvrzení toho, že je skutečně férové a že nebylo nijak politicky manipulované ve prospěch pretendenta některé politické strany, by měl být jmenován policejní prezident, který nebude budit napětí."

Radek John,  foto: ČTK
Petr Nečas soudí, že výběrové řízení plně neodpovídá ani zákonu o služebním poměru. Vadí mu i jeho uspěchanost - na přihlášení a přípravu koncepce měli kandidáti fakticky pouze tři dny. Ministr vnitra označil Nečasova kritická slova za nestátnická a zdůraznil, že za složením komise stojí:

"Není nic transparentnějšího, nežli vybírat policejního prezidenta komisí odborníků."

Radku Johnovi od počátku šlo i o to, aby se práce výběrové komise zúčastnila i opozice:

"Myslím si, že občané toto země si zaslouží, aby byl policejní prezident zvolen konsensuálně, průzračně, a aby důvěra v policii byla posílena právě tím, že nejde o nominanta nějaké strany a není to výsledek nějakých zákulisních jednání. A jestliže máme bojovat proti korupci, tak jedině transparentností. A tohle je další z kroků."

Práce v komisi se podle původních předpokladů měli zúčastnit bývalí ministři vnitra za ČSSD František Bublan a Martin Pecina. Bublan však své angažmá odmítl:

"Já se nedomnívám, že by bylo vhodné, abych za této situace, kdy v koalici jsou takovéto rozpory, se v té komisi nějak angažoval. To by se potom mohlo obrátit i proti nově zvolenému policejnímu prezidentovi, když by byl viděn z toho pohledu, že byl vybrán politiky a že jim musí být zavázán a podobně."

Jeroným Tejc,  foto: Petr Šmerkl,  www.wikimedia.org
Proti účasti sociální demokracie ve výběru nového policejního prezidenta se postavil i poslanec a bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc:

"Stále více se ukazuje mnoho pochybností o tom, jestli ta komise je vybrána nejen správně, ale především jestli je v souladu se zákonem."

Místopředseda ČSSD Milan Urban zase hovoří o tom, že volba šéfa policie je zpolitizovaná.

"Tak, jak se různě napadají koaliční strany, že jeden kandidát patří někomu, tamten zase patří jiné straně, je to myslím celé špatně. Policejní prezident by neměl patřit nikomu. Teď myslím politické strany. Měl by to být profesionál, který bude hájit zájmy policie, a hájit je samozřejmě proto, aby policie chránila občany České republiky, jejich zdraví a jejich majetky. Já si nedovedu představit, že by takový policejní prezident měl mít nějakou skrytou stranickou knížku v kapse."

Kriticky se vůči komisi vymezil i úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka:

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Protože tato komise je od prvního okamžiku zpochybňována ze strany ODS a ze strany předsedy vlády. Čili my nejprve budeme chtít ujištění ze strany všech tří koaličních stran, že tato komise je míněna vážně, že to není jenom nějaký projev koaličních sporů. A budeme chtít také ujištění ze strany předsedy vlády, že bude při jmenování policejního prezidenta respektovat výsledek jednání této komise. V opačném případě by nemělo význam, aby sociální demokraté participovali z titulu svých funkcí v Poslanecké sněmovně na fungování takovéto komise."

I koaliční ODS se obává, aby se výběr nástupce Oldřicha Martinů nezpolitizoval. Radek John ale připomněl, že občanští demokraté mají v komisi od počátku svého zástupce:

"Pokud se panu premiérovi nezdá dostatečným garantem pro ODS pan náměstek Salivar, odborník a první náměstek za ODS na ministerstvu vnitra, ať nominuje jiného člena ODS, který zná bezpečnostní problematiku. My netrváme na jménech. Trváme na tom, aby poprvé v této republice byl transparentně vybrán policejní prezident bez pletich a bez politických dohod."

Premiér se nakonec ale vyjádřil v tom smyslu, že je ochotný o způsobu výběru šéfa policie s Radkem Johnem jednat.

"Já jsem přesvědčen, že napětí kolem policejního prezidenta už bylo dost a že pan ministr vnitra by měl mít zájem na tom, aby nadále tato věc nevzbuzovala politické konflikty. A jak je vidět, tyto výhrady nemá pouze ODS. Rozumní politici mají jednat, já jsem rozumný politik a jsem připraven jednat."

Do výběrového řízení na post policejního prezidenta se přihlásilo celkem jedenáct uchazečů. Největšími favority jsou podle médií Johnův náměstek Viktor Čech a náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek.