Ministři dosazují nové náměstky

Foto: ČTK

Poté, co se uprostřed týdne ujali funkcí noví ministři, začaly personální otřesy na místech jejich náměstků a dalších vysokých státních úředníků. Po nástupu nové vlády věc nijak neobvyklá. V tomto případě ale průběh výměn naznačuje, že ne ve všech detailech jsou koaliční strany dokonale sladěny.

Zleva Martin Barták,  Petr Nečas a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Že si noví ministři přivádějí na místa spolupracovníků lidi, kterým důvěřují, a že obsazování některých funkcí podléhá koaličním dohodám, je obvyklé a pochopitelné. Výměny pod taktovkou týmu Petra Nečase přesto přitahují pozornost. Zčásti k tomu přispěla prázdninová doba, kdy média hledají témata. Zčásti je za tím ale i atmosféra spekulací a tajností.

Nejvíce to platí pro ministerstvo vnitra, kterému nyní vládne předseda strany Věci veřejné, donedávna investigativní novinář, Radek John. Úřad v úterý vydal tiskovou zprávu, že jeho náměstkem bude předešlý ministr obrany Martin Barták. Ve čtvrtek premiér Nečas označil za logické, že by se ministři bývalého úřednického kabinetu měli vracet na obdobné posty, z jakých šli do vlády, připustil ale, že Bartákovo angažmá na vnitru je nejisté, a dodal: "O náměstcích nerozhoduje předseda vlády ale ministr konkrétního ministerstva. Já nemám tu personální pravomoc. To je rozhodnutí pana ministra Johna."

Petr Nečas  (vlevo) a Radek John,  foto: ČTK
Totéž říká Bartákův nástupce ve funkci ministra obrany Alexandr Vondra. Zřejmé ale je, že ODS by ráda viděla Bartáka na postu náměstka: "Já si myslím, že Martin Barták určitě má potřebnou kvalifikaci k tomu, aby se věnoval zahraničním vztahům na ministerstvu vnitra. Ale to není rozhodnutí mé, je to samozřejmě rozhodnutí ministra,"říká Vondra. Ministr vnitra Radek John v předvolební kampani Bartáka ostře kritizoval kvůli jeho působení v resortu armády, nyní by je měla čekat úzká spolupráce.

Jak ale John naznačil v jiné souvislosti, do obsazování důležitých funkcí mu mluví i koalice. Týká se to třeba policejního prezidenta Oldřicha Martinů a jeho náměstka Jiřího Komorouse. Svá dřívější slova o možné výměně Martinů zmírnil, moc světla do probíhajících spekulací ale John v případě policejního prezidenta nevnesl:

Zleva Radek John,  Petr Nečas a Jiří Komorous,  foto: ČTK
"S panem Martinů jsem ještě nikdy nemluvil. A chci vidět analýzu fungování policejního ředitelství a policie. Do té doby nemohu nic říci. Jako že vím o kandidátovi, to vím. A pan Komorous – také jsem s ním nemluvil, takže také mně to přijde nefér. Považuji ho za velkého odborníka v boji proti drogám, kde udělal velký kus práce, ale i v rámci koaličních jednání ta dohoda je, že nebude náměstkem."

Místopředseda opoziční ČSSD Milan Urban ale nabádá novou vládní koalici k opatrnosti při výměně klíčových funkcím například právě v čele policie: "Myslím si, že by měli velmi obezřetně přistupovat k těmto změnám, a to tak, aby nedošlo ještě k daleko většímu zhoršení státní správy v tom smyslu, že odejdou ti dobří odborníci. Já myslím, že ani jeden z nich neudělal něco, co by mohlo být považováno za nějakou chybu v té funkci."

Hodně spekulací, málo informací – to podobně jako na vnitru platilo do pátečního odpoledne i pro kandidáty na místa náměstků ministra financí. Toto křeslo občanští demokraté přenechali straně TOP 09, ale chtěli by mít ve vedení úřadu další své lidi.

A s nelibostí premiér Nečas přijal fakt, že ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných jmenoval jedním z náměstků člena opoziční ČSSD Petra Špirhanzla. Podle Nečase by měl ministr vědět, s kým jeho strana uzavřela koaliční smlouvu a nechal se Dobešem ujistit, že jde pouze o dočasné řešení.