Dohoda se naplňuje - odstoupil policejní prezident

Oldřich Martinů, foto: ČTK

Dohoda, kterou uzavřely špičky vládní koalice na Pražském hradě, se naplňuje. Policejní prezident Oldřich Martinů rezignuje na konci roku! Splní tak jeden z požadavků Věcí veřejných, aby uklidnil situaci v koalici i české policii. Své rozhodnutí zveřejnil po středečním jednání s prezidentem republiky Václavem Klausem. Rezignaci si ale promyslel už dříve.

Oldřich Martinů,  foto: ČTK
"Přiznám se, že jsem už o tom uvažoval v kontextu všech těch záležitostí, nicméně pro mě bylo důležité jednání s panem prezidentem. Tohoto jednání i jeho času si velmi vážím. I on mi pomohl při rozhodování."

Odchod Martinů byl součástí dohody koalice a prezidenta republiky. To umožnilo, aby Věci veřejné hlasovaly proti vyslovení nedůvěry vládě. Ministr vnitra Radek John však požadoval odchod policejního prezidenta už před vypuknutím skandálu s korupcí na ministerstvu životního prostředí, který hlasování o nedůvěře vyvolal. Martinů byl navíc v souvislosti s aférou kritizován za svoji schůzku s premiérem Nečasem, na které prý předsedu vlády informoval o vyšetřování korupční kauzy, což Nečas odmítá. Také Martinů nepřipouští, že by pochybil. Odmítá i obvinění z úniků informací.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Ministr financí a místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že dlouhodobě nešlo akceptovat napětí mezi policejním prezidentem a ministrem vnitra.

"Pan prezident Martinů jistě mnoho udělal, má za sebou 26 let policejní služby, zcela poctivé. Já si ho vážím. Na druhou stranu je úplně zřejmé, že nemohou represivní složky ministerstva vnitra efektivně fungovat v okamžiku, kdy je zásadní nedůvěra mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem. To prostě nejde. Ale vrcholnou politickou odpovědnost nese ministr vnitra, který vždy tahá za trochu delší konec."

Nového policejního prezidenta budou vybírat i zástupci politických stran včetně opoziční ČSSD. Její představitelé už dali najevo ochotu se na výběru podílet pod podmínkou, že komise bude skutečně hledat shodu a kompromis. Poslanec ČSSD a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc si myslí, že nový prezident by měl vzejít z řad policie.

"Tedy, aby to nebyl nikdo, kdo policejní práci nepoznal nebo od policie odešel před mnoha lety. Myslím, že by to byl dobrý signál do policie, že se vyplatí neodcházet, že se vyplatí sloužit v dobách dobrých i zlých. Myslím, že by to také přispělo k tomu, že si policisté budou vážit své práce."

Radek John,  foto: ČTK
Prezident Klaus, který zprostředkoval dohodu znesvářených koaličních stran, udělil Oldřichu Martinů stříbrnou plaketu. Ten nyní čeká na nové umístění, pravděpodobně v mezinárodní organizaci Europol či v diplomacii. Ministr vnitra Radek John mu poděkoval za práci v čele policie a potvrdil podporu do budoucna.

"S ohledem na jeho dlouholeté zkušenosti z policejní diplomacie, má pan generálmajor Martinů mou plnou podporu pro své další působení v diplomatických službách. Do doby než projde další odbornou přípravou na toto místo, zůstane ve služebním poměru příslušníka Police ČR."

John připomněl, že spolu nenacházeli společnou řeč v celé řadě věcí, včetně prosazování priorit nynější vlády. Neshodli se prý ani při plánování a prosazování některých koncepčních a transformačních kroků. Nový policejní prezident podle Johna nebude mít lehkou práci, protože policii čeká největší rozpočtový propad v novodobé historii. Při setkání s novináři však bývalý televizní reportér nedovolil žádné otázky, pouze přečetl připravené prohlášení.

Podle informací Lidových novin si už Věci veřejné také vybraly nástupce Martinů. Zdroje z Johnova okolí tvrdí, že by se jím měl stát náměstek šéfa jihomoravské policie Petr Lessy, ten ale nabídku popírá. John s ním počítal na post náměstka policejního prezidenta. Premiér Nečas ale už dříve vetoval některé jiné Johnovy kandidáty na post policejního šéfa.