Premiér rozzlobil levici: balík úsporných zákonů chce projednat v legislativní nouzi

Miroslav Kalousek (vlevo) a Karel Schwarzenberg, foto: ČTK

Poslanecká sněmovna zahájila svou říjnovou schůzi, která začala v úterý, jednáním o balíku úsporných zákonů. Vláda Petra Nečase je navrhla proto, aby schodek státního rozpočtu v příštím roce nepřekročil 135 miliard. S navrženými úsporami ale nesouhlasí levice a tři ze čtyř zákonů, které kabinet navrhl, ve sněmovna zablokovala. Premiér se proto rozhodl požádat o jejich projednání ve stavu legislativní nouze. To rozčílilo šéfa sociálních demokratů:

Miroslav Kalousek  (vlevo) a Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Úspor ve státním rozpočtu ve výši 45 miliard chtěl kabinet dosáhnout mimo jiné škrty u stavebního spoření, snížením porodného nebo povodňovou daní. Bez toho by podle ministra financí Miroslava Kalouska byl deficit pro příští rok podstatně vyšší.

"Kdyby vláda neučinila tato opatření, tak jsme si nepůjčovali 135 miliard, ale dvě stě dvacet."

Levice ale tyto zákony v mnohahodinovém jednání zablokovala. Hrozilo tak, že je vláda nestihne prosadit do začátku příštího roku. Země by se tak mohla dostat do rozpočtového provizória. Ministři se proto už večer rozhodli, že změní taktiku. Vláda předlohy zákonů z jednání sněmovny stáhla a předloží je znovu v tzv. režimu legislativní nouze. Znamená to, že všechna čtení proběhnou v jediném dni. Senát se k nim pak musí vyjádřit do deseti dnů, tedy v době, kdy by o něm mohl hlasovat ještě v původním složení, s převahou pravice. Podle premiéra Petra Nečase je to reakce na to, že levice nebyla ochotná předlohy projednat standardním způsobem:

Petr Nečas,  foto: www.vlada.cz
"Sociální demokraté jsou opravdu ochotni nabourat projednávání těchto návrhů a nabourat tím schválení úsporného státního rozpočtu. Já se přiznám, že jsem tu stále chtěl vidět určitý prostor, že sice řeknou svá velmi ostrá vyjádření, postaví se proti, budou hlasovat proti, ale nepůjdou cestou otevřené parlamentní obstrukce."

Šéfka poslaneckého klubu Věcí Veřejných Kristýna Kočí s postupem vlády souhlasí.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Byli to naši poslanci, kteří byli připraveni jednat do pozdních večerních hodin. Bohužel jim v tom bylo zabráněno. Jsme ale přesvědčeni o tom, že vláda najde to nejlepší řešení pro občany této země a že tyto zákony schválíme touto cestou."

Žádost o vyhlášení stavu legislativní nouze ale rozčílila úřadujícího šéfa sociálních demokratů Bohuslava Sobotku. ČSSD podle něj zvažuje, že novelu zákona o stavebním spoření i případné vyhlášení stavu legislativní nouze nechá posoudit Ústavním soudem.

"Já nemohu vyloučit, pokud vláda nebude schopna vysvětlit, proč najednou vyhlašuje stav legislativní nouze, že i tato věc bude předmětem zkoumání Ústavního soudu. Ústavní soud bude projednávat nejenom obsah příslušného zákona, ale nepochybně se bude muset zabývat také procedurou, která vedla k jeho přijetí. A už tady vláda provádí velmi zvláštní kroky, které bude velmi obtížně před Ústavním soudem obhajovat."

Ve středu začali poslanci jednat přímo o státním rozpočtu. Levice už dala předem najevo, že jeho návrh nepodpoří. Rozpočet však schvaluje pouze Poslanecká sněmovna a v ní má vláda většinu 118 hlasů.