Poslanci koalice prosadili ve Sněmovně vládní škrty

Petr Nečas, foto: ČTK

Koaliční poslanci ve Sněmovně prosadili vládní škrty. Schválili čtyři úsporné zákony, se kterými vláda počítá v rozpočtu na příští rok. Výrazně se omezí například porodné či podpora stavebního spoření, méně peněz budou mít zaměstnanci státu. Ke schválení zákonů došlo po několika hodinách procedurálních sporů a kritice opozice. Sněmovna je totiž na žádost vlády projednala v režimu legislativní nouze. Odbory chystají kvůli změnám v platech státních zaměstnanců stávku.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Program sněmovny ovládly už od začátku vyhrocené spory o pravidlech jednání. Vládní koalice chtěla všechny klíčové novely schválit během jednoho dne. Podle premiéra Petra Nečase se rozhodla pro tento postup proto, že levice blokovala a zdržovala projednání škrtů na řádné schůzi.

"Představa, že by vstoupil v platnost rozpočet, který by nebyl podložen platnou legislativou, by mohla narušit důvěryhodnost tohoto rozpočtu."

Podle premiéra by Česku mohl klesnout rating, podražit se dluhová služba a zvýšit rozpočtový schodek. Opozice naopak tvrdí, že vláda stav legislativní nouze zneužívá a zavádí totalitní pořádky. Komunisté jednání na protest opustili. Koalici se nakonec podařilo prosadit všechny navržené zákony. V rozpočtu by měly ušetřit asi 35 miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by neschválení těchto novel znamenalo zvýšení schodku rozpočtu nad 200 miliard korun.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Byla to nezbytná změna, aby na ni mohl navazovat rozpočet, který jsme předložili s deficitem 135 miliard a s celkovým deficitem veřejných rozpočtů 4,6 procenta. Bez těchto aktivních parametrických změn by se nedala zastavit dluhová povodeň."

Vládní škrty se dotknou téměř každého. Například zavedení takzvané povodňové daně - 100 korun měsíčně. Peníze mají sloužit na odstraňování škod po záplavách. Změny se dotknou i platu prezidenta, který bude zdaněn, stejně jako poslanecké náhrady. Vládní novela znamená i konec daňového osvobození solárních zdrojů energie. Zákon obsahuje přes 130 různých změn a státnímu rozpočtu má přinést přes 4 miliardy korun.

Klesne i podpora stavebního spoření, které už podle vlády neplní původní účel. Sociální demokraté pokládají některá ustanovení za retroaktivní a pokud budou platit, obrátí se na Ústavní soud. Sněmovna také schválila snížení příspěvku politickým stranám a hnutím za mandáty v parlamentu a krajských zastupitelstvech o pět procent. To by mělo snížit výdaje o více než 21 milionů korun. Podle opozice to otevírá prostor pro korupci a skryté financování stran.

Poslanci ČSSD,  foto: ČTK
Bouřlivá dvouhodinová debata se odehrála u schvalování zákona, který výrazně zasáhne do sociální oblasti. Poslanci koalice totiž zrušili obecnou rozpravu, ve které se mohou k návrhu vyjadřovat všichni poslanci. Vládní návrh například snižuje vyplácení porodného či příspěvek na péči. Mění se vyplácení rodičovského příspěvku, nemocenské a podpory v nezaměstnanosti. Podle poslance ČSSD Davida Ratha se dopad škrtů v sociální oblasti dotkne především chronicky nemocných a rodin s malými dětmi.

"To samozřejmě znamená přímý útok na sociální status těchto lidí, který není ani dnes nijak nadstandardní. I dnes se tito lidé pohybují na skoro nejnižší sociální laťce. Snížit ji ještě dolů je myslím hodně asociální, zchudne tím obrovské množství spoluobčanů a budou mít vážné problémy."

Jaromír Drábek,  foto: ČTK
Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že Česko je šestý nejméně zadlužený stát a nemusí v panice reagovat plošnými škrty. Vláda podle jeho slov ignoruje možnosti, jak zvýšit příjmy státu. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek poznamenal, že návrh vychází z programového prohlášení vlády, ve kterém se zavázala sociálním způsobem zkrátit některé dávky a změnit zákon o zaměstnanosti.

Součástí balíku, který má státní kase ušetřit zhruba 30 miliard korun, je například změna odměňování státních zaměstnanců. Platy by se jim nově měly určovat podle výkonnosti a ne odsloužených roků. Odbory kvůli tomu chystají stávku. Premiér Petr Nečas uvedl, že odmítly všechny kompromisní návrhy a vláda tak na své verzi trvá.

"Vláda v žádném případě neustoupí od desetiprocentní redukce objemu platů ve veřejném sektoru. Je mi velmi líto, že kvůli tomu bude zřejmě stávka, ale mohu pouze sdělit, že vláda v tomto neustoupí, protože by popřela samu sebe, protože by znemožnila sestavení státního rozpočtu na příští rok a ohrozila kredibilitu ČR na finančních trzích."

Petr Nečas  (vpředu) a Radek John,  foto: ČTK
Podle Bohuslava Sobotky však vláda nezvládla sociální dialog.

"Pokud dojde ke stávce, tak je to vždy až poslední možnost. Ukazuje se, že vláda Petra Nečase nezvládla sociální dialog a v podstatě stávku vyprovokovala. My jako sociální demokraté máme pochopení pro to, že se zaměstnanci veřejného sektoru bouří proti nedůstojnému způsobu, jakým s nimi vláda zachází."

Schválenými zákony se musí do deseti dnů zabývat Senát, který zasedá ještě ve svém předvolebním složení, tedy s převahou pravice. To kritizuje opoziční ČSSD, která má po volbách do třetiny Senátu v horní komoře většinu. I před odpor opozice chce ministr financí Miroslav Kalousek v reformách pokračovat.

"Je to závazek, který jsme na sebe vzali, je to naše odpovědnost, musíme ho splnit a musíme také počítat s obstrukcemi opozice. Opozice na to má právo. Možná by se to dalo dělat s větším vkusem, ale právo na to má."