V novém roce čeká obyvatele Česka mnoho změn

Od 1. ledna nastává v Česku celá řada změn, které souvisejí především se snahou vlády snížit deficit státního rozpočtu a dát do pořádku veřejné finance. Změny se týkají sociální oblasti, daní, zdravotnictví nebo školství. O těch hlavních teď uslyšíte víc od Mileny Štráfeldové:

Jak se tedy vládní reformy letos promítnou do života běžného občana?

"Těch změn je opravdu mnoho, takže jen stručně. Můžeme začít třeba u sociální oblasti. Vládě se v rámci úspor podařilo prosadit desetiprocentní snížení objemu mezd ve státní správě. Úředníci, policisté, hasiči, vojáci nebo zdravotníci vyplácení z veřejných rozpočtů dostanou měsíčně až o několik tisíc korun nižší platy. Výjimkou jsou pouze pedagogové. Vláda tak ušetří až 7 miliard korun. Nově je zavedeno pásmové odměňování, kde nezáleží na počtu odpracovaných let.

Lidé, kteří přijdou o práci, už nebudou moci pobírat současně podporu v nezaměstnanosti a odstupné od zaměstnavatele. Pokud sami odejdou tzv. na dohodu, dostanou jen 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku. Nezaměstnaní si navíc k podpoře nebudou moci přivydělávat.

Nemocenskou bude v prvních třech týdnech nemoci proplácet zaměstnavatel, dosud platil jen dva týdny. Po celou dobu to přitom bude 60 procent denního vyměřovacího základu. Dříve se procento postupně zvyšovalo až na 72 procent.

Změny nastanou ve výplatě porodného a rodičovského příspěvku. Porodné sice zůstává ve výši 13 000 Kč, ale jen u 1. dítěte a pokud má rodina do 2,4násobku životního minima. U osamělé maminky to je 10752 a u dvojice 16992 korun měsíčně. U rodičovského příspěvku se znevýhodní čtyřletá mateřská dovolená.

Zruší se také sociální příplatky pro sociálně slabší rodiny. Naopak vzrostou všechny druhy důchodů, a to v řádu stokorun. Ovšem přivýdělek důchodců, pokud přesáhne 840 000 korun ročně, bude nově zdaněn 15 procenty."

Podle průzkumů se až 80 procent Čechů letos obává zdražování. Je k takovým obavám důvod?

"Ke zdražování dojde, i když zřejmě nebude razantní. Zhruba o pět procent podraží elektřina, a to kvůli státní podpoře fotovoltaiky. Zdraží i teplo a plyn, i když jen u některých společností. Například E.ON naopak ohlásil zlevnění plynu o pět procent. Pro čtyři sta tisíc domácností s dosud regulovaným nájemným nájem zřejmě vzroste, protože od 1. ledna došlo k 1. vlně deregulace. Skutečnou výši nájemného ale teprve ukáže čas, protože o nových nájemních smlouvách budou mnohde rozhodovat soudy, a to na základě cenových map. Pokud jde o ceny potravin, průmyslového zboží, služeb atd., tam se žádné velké zdražení v průběhu r. 2011 neočekává. Zde by mohly ceny výrazněji stoupnout, pokud bude sjednocena daň z přidané hodnoty na 19 procent. To je ale jen jeden z návrhů v souvislosti s důchodovou reformou v r. 2012.

Úroky z hypoték na bydlení by neměly letos nijak výrazně vzrůst, lidem, kteří si ukládají peníze do stavebního spoření, klesne ale státní podpora, a to na maximálně 2000 korun za rok. Podpora za rok 2009 bude navíc zdaněna padesáti procenty.

A pokud jsme u daní, v letošním roce každý plátce daně z příjmu zaplatí stokorunu měsíčně jako tzv. povodňovou daň. Z takto získaných prostředků se budou hradit povodňové škody."

Foto: ČTK
Jak se vládní úspory promítnou do zdravotnictví?

"Tady se dotknou celkem citelně pacientů v nemocnicích, protože poplatek za den v nemocnici se zvýší ze 60 na 100 korun. Pacienti si budou moci legální připlatit za nadstandardní péči. Začátkem roku budeme platit méně za léky, nežli se doprodají loňské zásoby. Pak by mohla cena znovu růst, protože skončil tzv. Janotův balíček, který dočasně snížil maximální ceny léků. K nejvýraznější změně ale může dojít v nemocnicích kvůli odchodům lékařů. Pokud se naplní scénáře výzvy Děkujeme odcházíme, mohly by od března chybět téměř čtyři tisíce nemocničních lékařů, a to by se určitě do zdravotní péče promítlo."

Loni se také hodně mluvilo o školství, i když ne kvůli protestům a stávkám učitelů jako v minulých letech. Co čeká žáky v r. 2011?

"Největší změnou zřejmě budou státní maturity. Po letech dohadů a odkladů budou letos poprvé středoškoláci skutečně skládat státní maturitu. U generálek, které proběhly v loňském roce, ale třetina všech maturantů pohořela. Ministr školství ale tvrdí, že u opravdových maturit odpadne jen 10 až 15 procent studentů. Pro nastupující pedagogy by měl být letošní rok dobrý v tom, že dostanou hrubý nástupní plat 20 000 korun měsíčně. I dalším pedagogům platy vzrostou, přidáno dostane asi 110 tisíc lidí."