Odbory vstupují do neomezené stávkové pohotovosti

Petr Nečas (vlevo) a Jaroslav Zavadil, foto: ČTK

Odbory vstupují do časově neomezené stávkové pohotovosti. V úterý ráno to premiéru Petru Nečasovi oznámil předseda největší odborové centrály Jaroslav Zavadil. Odborářům se nelíbí desetiprocentní snížení platů, které čeká státní správu v příštím roce. Hlavně ale protestují proti rušení dosavadních platových tabulek. Vláda na snížení mezd trvá, o způsobu je ale ochotna dále jednat. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Petr Nečas  (vlevo) a Jaroslav Zavadil,  foto: ČTK
Desetiprocentní snížení mzdových prostředků pro státní zaměstnance vyvolává protesty odborů od chvíle, kdy je vláda oznámila. 21. září na Palachově náměstí v Praze proti vládním škrtům demonstrovalo až čtyřicet tisíc odborářů. Už tehdy odbory ohlásily, že pokud jim vláda neustoupí, chystají další protestní akce. V úterý brzy ráno se v Kramářově vile sešli premiér Petr Nečas s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem. Premiér před schůzkou řekl:

"Chceme nějakým způsobem dále hledat kompromisní řešení nebo průchodné řešení, které by řeklo konkrétní formu, jakou se sníží objem platů ve veřejném sektoru. My jsme, a říkáme to od začátku, připraveni jednat o té konkrétní formě, o konkrétním způsobu, konkrétní cestě, jak tuto redukci provést."

Jaroslav Zavadil už předem oznámil, že na jednání přichází se zásadním materiálem. Odborová centrála se totiž v pondělí rozhodla, že vstupuje do časově neomezené stávkové pohotovosti. Na brífingu po jednání byl i zpravodaj Českého rozhlasu Zbyněk Zikmund.

"Odboráři jsou podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila ochotni, jak řekl "doslova se skřípějícími zuby", desetiprocentní snížení platů přijmout, ale bojí se, že ve skutečnosti přijdou na platech o víc. A zdravotníci nesouhlasí ani s těmi deseti procenty."

"Máme obavy, že nedojde jenom k minus deseti, ale k poměrně většímu poklesu mezd při tom systému, jaký byl navrhován,"řekl Zavadil. To by podle něj v době, kdy se připravuje například zvýšení DPH nebo cen energie, znamenalo citelný zásah do domácích rozpočtů.

Premiér Nečas po jednání zdůraznil, že vláda od škrtů neustoupí:

"Vláda trvá na tom, že dojde k desetiprocentnímu snížení objemu platů ve veřejném sektoru, čili k objemu, který je hrazen ze státního rozpočtu. S tím, že o té konkrétní formě, jak proběhne toto desetiprocentní zkrácení, my jsme připraveni nadále jednat. K tomu proběhne ještě porada ekonomických ministrů, proběhne s vysokou pravděpodobností na toto téma i jednání koalice."

Vláda už odsouhlasila novelu zákoníku práce, která rozšiřuje možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy. Kromě toho návrh novely počítá se zrušením číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou. Podle odborů to však de facto znamená likvidaci současných platových tabulek, a proto s návrhem nesouhlasí.