Výběr českého eurokomisaře jde do finále

Hledání nového eurokomisaře se stalo v ČR doslova nekonečným příběhem. Poté, co všechny parlamentní strany představily své kandidáty, se rozběhl kolotoč jednání, který však stále nevede ke kýženému výsledku. A tak můžeme být poslední nejen při podpisu lisabonské smlouvy.

Oslovení politologové Bohumil Doležal i Josef Mlejnek se absolutně shodují v tom, že silové prosazování kandidátů dvou nejsilnějších stran, tedy Vondry v případě ODS a Špidly u ČSSD dostává vládu do nedůstojné situace. Lídři obou partají se ovšem podle druhého jmenovaného v poslední chvíli přece jen dohodnou.

"Pravděpodobně dojde k dohodě na kompromisním kandidátovi. Ty politické tanečky jsou pouze taktikou, jak si vytvořit předpolí k prosazení kandidáta, který by byl jednotlivým stranám bližší."

Také Doležal odhaduje, že ve finální fázi dojde ke kompromisu, nicméně na dohodu Mirka Topolánka s Jiřím Paroubkem narozdíl od svého kolegy nevěří.

"Mám velmi silné pochybnosti, že by se Paroubek s Topolánkem mohli na něčem dohodnout. Je to způsobeno hlavně Paroubkovou nesmírně agresivní kampaní, kterou vede už pět let. Nejsem prognostik - to je Miloš Zeman, ale co má ten chudák Fischer dělat? Když se ti dva nedohodnou, tak on nemůže jmenovat ani Vondru ani Špidlu, takže si bude muset vybrat někoho třetího a modlit se, aby z toho nebyl velký vyrvál na české politické scéně."

Zcela se oba politologové rozchází v názoru, jak silnou by měl být vybraný eurokomisař osobností. Takto by volil Doležal.

"Považoval bych za rozumné, aby tam vyslali politika, který byl vždy Milošem Zemanem označován za šedou myš."

Naopak Mlejnek tvrdí, že nevýrazná úřednická myš by ČR příliš nepomohla a sázel by na výraznou osobnost.

"Pár osobností, které by mohly zastávat funkci eurokomisaře, bychom našli. Těžko mohu říct nějaké jméno, protože záleží, jaké portfolio bude zastávat. Jelikož ČR tak dlouho váhá, tak je prakticky vyloučeno, že by se jednalo o významné portfolio, jako se např. dlouho mluvilo o energetice."

Každopádně by se podle obou mělo jednat o nekontroverzní postavu, která bude schopná se s ostatními kolegy v EK včetně jejího šéfa José Manuela Barrosa domluvit. Doležal doplňuje, jak by takový člověk rozhodně vypadat neměl.

"Já si především myslím, že EK není vhodné fórum pro to, aby tam Češi prosazovali svou suverenitu v pojetí Václava Klause a Petra Hájka. Tam je třeba poslat někoho, kdo bude rozumný a bude schopný nějakého konsenzu. To nejstrašnější co by se mohlo stát, je poslat tam nějakého kverulanta."

Veřejnost může uklidnit fakt, že rébus českého komisaře musí být vyřešen během pár dnů.