Grosse o víkendu podpořila ústecká, karlovarská i jihočeská ČSSD

Sociální demokraté v Ústeckém, Karlovarském a Jihočeském kraji o víkendu podpořili před březnovým volebním sjezdem premiéra Stanislava Grosse. O předsednické křeslo se úřadující šéf nejsilnější vládní strany utká s dlouholetým místopředsedou strany a ministrem práce Zdeňkem Škromachem, který tentokrát vyšel naprázdno. ČSSD loni zažila trojí volební porážku a o Velikonocích ji čeká rozhodnutí, kdo a s jakým programem vyvede stranu z krize. Nejvíce emocí provázelo sobotní jednání ústecké krajské konference, a to nikoliv kvůli centrálnímu vedení. Příčinou byly vnitřní spory této organizace. Část delegátů si přála odvolání krajského předsedy Jaroslava Foldyny, kterému vyčítala neúspěch v krajských volbách. Foldyna nakonec ve vypjaté atmosféře sám rezignoval, nahradil ho náměstek teplického primátora Petr Benda. Bývalý šéf ústecké organizace ale bude na sjezdu kandidovat na funkci místopředsedy ČSSD.

Ústečtí by v křeslech místopředsedů rádi viděli Foldynu a další členku organizace Janu Vaňhovou, při obhajobě funkce místopředsedy ČSSD pro řízení podpoří Martina Starce. Karlovarští si v křesle prvního místopředsedy strany přejí ministra financí Bohuslava Sobotku, do vedení v sobotu navrhli i staronového předsedu svého regionu Jakuba Pánika. Jihočeši chtějí při volbě místopředsedů hlasovat pro Sobotku a Starce.

Gross v sobotu řekl, že nově zvolené vedení musí být tým, který nebude veřejnost obtěžovat vnitřními spory. Jako místopředsedy si dovede představit Pánika i Foldynu. Ke kandidatuře premiér přemlouvá také ministryni školství Petru Buzkovou.