Přehled tisku

0:00
/
0:00

České deníky se zabývají především odchodem poslance Petra Wolfa ze sociální demokracie.

Lidové noviny poznamenávají, že Wolf je posledním aktérem podivné politické hry, kterou v roce 2007 zahájili poslanci Melčák a Pohanka. Umožnili tehdy vznik koaliční vlády a své rozhodnutí zdůvodnili tím, že situace, kdy nikdo nemá skutečný mandát vládnout, poškozuje zájmy státu. Deník soudí, že o přednosti zájmů vlasti se u nás sice hodně žvaní, avšak ve skutečnosti se pod zájmy vlasti maskují jen zájmy partikulární. Politika připomíná dětskou hru na škatulata, hejbejte se. Má infantilní charakter, takže se občan těžko zbavuje dojmu, že si z něj politici dělají legraci. „Náš politický život ovládla totální nezodpovědnost a lidé se právem ptají: je toto ještě demokracie?“ konstatují Lidové noviny.

Právo považuje Wolfův odchod za pětinásobnou špatnou zprávu. Špatná je pro samotného Wolfa, který tím potvrdil svou nedůvěryhodnost. Zpráva vyznívá negativně i pro ČSSD, protože ukazuje kvalitu jejích řad, a pro ODS, neboť Wolfovo zdůvodnění odchodu působí komicky. Podle deníku jde však o nešťastnou zprávu i pro Američany, protože to bude právě Wolf, kdo o výstavbě radaru rozhodne, a především pro občany, kteří stále doufají, že v politice lze hrát fair play. Wolfův příběh však dokazuje, že v případě velkých majetků rozhoduje politický gangsterismus, dodává na závěr svého komentáře Právo.


Hospodářské noviny komentují Zprávu o stavu, vývoji a výhledu zdravotnictví, kterou připravili experti parlamentních stran s výjimkou ČSSD. List se domnívá, že na třicetikorunové poplatky u lékaře budou Češi za několik let ještě rádi vzpomínat. Populace bude totiž v příštích letech rychle stárnout a lidí v aktivním věku, kteří hradí zdravotní péči pro čím dál více seniorů, proto bude ubývat. Politici se tak budou muset rozhodnout, zda vyřadí část péče hrazené z pojištění a umožní připojištění, zda zvednou poplatky ve zdravotnictví nebo zda zvýší povinné zdravotní pojištění. Poslední alternativu však experti nedoporučují. „Zdanění práce dosahuje maxima svého potenciálu a další zvyšování daňové zátěže by mohlo vést ke snížení konkurenceschopnosti české ekonomiky,“ citují Hospodářské noviny ze zprávy o stavu zdravotnictví.


Mladá fronta Dnes připomíná, že klíšťatům právě začíná hlavní sezóna. Borelióza však už brzy nebude představovat takové nebezpečí jako dnes. Čeští vědci totiž jako první na světě vyvinuli vakcínu proti všem třem typům tohoto onemocnění, informuje list. Testy na laboratorních zvířatech přinesly dobré výsledky, které však musí prozkoumat ještě nezávislé pracoviště v Německu. Pokud vakcína uspěje i tam, začne být od konce roku testována na lidech a do lékáren se dostane do pěti let. Do té doby však deník doporučuje ostražitost, zvláště letos, kdy se klíšťata kvůli teplé zimě přemnožila.


Vicepremiér Jiří Čunek podal minulý týden k přerovskému okresnímu soudu stížnost na tamního soudce Jiřího Barboříka, uvádí Právo. Barbořík vede hlavní líčení v případu Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka obviněných z pokusu ovlivnit, Marcelu Urbanovou hlavní svědkyni v Čunkově trestní kauze. „Tak, jak se choval ke mně soudce Barbořík, tak já jsem přesvědčen, že to není slušné chování soudce,“řekl listu Čunek. Nelíbí se mu zřejmě také skutečnost, že si v rámci projednávání Barbořík vyžádal jako přílohu celý Čunkův spis, píše Právo.


Lidé, kteří byli po druhé světové válce odvlečeni do koncentračních táborů na Sibiř a nyní se domáhají odškodnění, se setkávají ze strany úřadů s výsměchem, píše Mladá fronta Dnes. U soudů s Českou správou sociálního zabezpečení, která jejich žádost o odškodnění v několika případech zamítla, musejí často dokazovat, že nejsou podvodníky. Soudní pře se navíc často táhnou celé roky. Deník uvádí názor předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, podle něhož by se jeho lidé řadou těchto sporů nemuseli zabývat, pokud by úředníci správy používali zdravý rozum a měli srdce. „Stydím se za to, že lidi odvlečené na Sibiř máme za potenciální podvodníky,“řekl Mladé frontě Dnes Baxa. List spatřuje příčinu této „arogance úředníků“ ve zpackaných zákonech, které měly zaručit, aby veteráni bojující za suverenitu Československa nepustili státní kase žilou.


Lidové noviny si všímají, že ačkoliv se bývalý premiér Stanislav Gross stal v ČSSD personou non grata, objevil se minulý týden v reprezentačním dresu českých sociálních demokratů na přátelském fotbalovém utkání proti slovenské vládní straně Smer-SD. Vedení sociální demokracie se přitom od jeho nominace do fotbalového týmu strany distancuje. Gross svou účast na utkání sám nabídl a poslanec zodpovědný za výběr hráčů jeho nabídku pro nedostatek hráčů přijal. List upozorňuje, že ČSSD se obává, aby Grosse před nadcházejícími senátními volbami nevyžila ve svém kampani ODS s poukazem na to, jak jednoduše a nepříliš jasně přišel k milionům. Někteří vysocí představitelé strany by si přáli jeho odchod ze sociální demokracie, nutit jej však nikdo nemůže.


Nejlepší loňskou reklamou na automobil se může pochlubit česká Škoda auto, všímají si Hospodářské noviny. „Cukrářský spot“ na novou Fabii, která v něm vystupuje jako pečený dort, získal totiž na mezinárodním reklamním festivalu v Cannes Zlatého lva. Nepřipravila jej však žádná česká reklamní agentura, ale londýnská společnost Fallon. Deník přitom upozorňuje, že reklamu na české produkty dělají zahraniční agentury jen výjimečně. Ostatních 68 českých reklam, jež se o lvy ucházely, příliš neoslnily. Potvrdily tak výsledky z předchozích ročníků festivalu, neboť úspěchy českých tvůrců se dají zatím spočítat na prstech jedné ruky, dodávají Hospodářské noviny.