Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes kritizuje předsedu vlády Topolánka kvůli tomu, že se zdráhá zveřejnit smlouvy, které by ho mohly zbavit podezření z porušení zákona. "Topolánek podle všeho podceňuje, jak důležitý je pro politika čistý štít v zemi, která sebe sama považuje za korupční," píše deník.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes kritizuje předsedu vlády Topolánka kvůli tomu, že se zdráhá zveřejnit smlouvy, které by ho mohly zbavit podezření z porušení zákona. "Topolánek podle všeho podceňuje, jak důležitý je pro politika čistý štít v zemi, která sebe sama považuje za korupční," píše deník.

Hospodářské noviny připomínají, že dosud utajená směnka, s níž Topolánek ručil za úvěr své někdejší firmy VAE mohla premiéru Mirku Topolánkovi způsobit současné problémy. Naopak prodej akcií, o kterém několikrát uvedl, že byl zcela v souladu se zákonem, nemusí mít s vyšetřováním nic společného. Vyplývá to z analýzy, kterou si už před volbami nechal udělat šéf ČSSD Jiří Paroubek a z informací Hospodářských novin.


Foto: ČTK
Tisk se také znovu věnuje výročí útoků, při kterých 11. září 2001 teroristé unesenými letadly vrazili do budov Světového obchodního centra (WTC) a Pentagonu v New Yorku a Washingtonu. Například MfD píše, že taktika teroristů je zatím stále úspěšná, radikálové se však svým počínáním dostávají sami do kleští. "Svět se klepe strachy před útoky zvětšující se skupiny islámských radikálů. Tatáž skupina radikálů přitom ví, že její cesta je slepá i v jejich vlastních zemích," uvádí mimo jiné deník.


Zvolení Vlasty Parkanové do čela poslaneckého klubu KDU-ČSL nepovažují Lidové noviny za šťastný krok. Podle listu má Parkanová zkušenosti a může na voliče působit sympaticky. "Nelze se ale ubránit dojmu, že získala místo v čele klubu jako náhradu za neúspěšnou kandidaturu na funkci místopředsedkyně," píše list. Podle deníku Právo zkusil Kalousek "dva druhy záchrany" a ani jeden mu strana neschválila. Lidovcům se nelíbila podle deníku ani perspektiva spojenectví s ODS, ani s ČSSD, soudí list. Nové vedení ale zatím podobně jasnou cestu, jako byly dvě Kalouskovy varianty záchrany strany, ani nenaznačilo. "Jestliže se naplní expředsedovo tvrzení, že v KDU-ČSL už jde jen o sváry neukojených ambicí, pak neuplyne dlouhá doba a na Kalouska budou lidovci vzpomínat v dobrém," píše Právo.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
V ČSSD vzniká skupina bezpečnostních expertů, kteří mají nahradit všechny dosavadní odborníky strany na vnitro, policii, obranu a tajné služby. Dosavadní členové týmu se totiž v posledních letech neosvědčili. Mladé frontě Dnes to řekl zdroj z kruhů blízkých ministerstvu vnitra a nejmenovaný politik ČSSD. Šéf strany Jiří Paroubek existenci takové skupiny popřel. Předsedou bezpečnostní komise ČSSD je podle deníku bývalý premiér Stanislav Gross.


Pražská ČSSD útočí na své rivaly z ODS v komunální volební kampani billboardy. Obě strany přitom už osm let společně v koalici hlavní město řídí. Informují o tom úterní Lidové noviny. Na billboardech, které si objednala pražská ČSSD, se podle deníku objevily otázky: "Proč se nestaví více levných obecních bytů?" a "Proč našim dětem ruší školky a školy?". "Nechápeme, proč shazují náš společný projekt a zároveň upozorňují na vlastní neschopnost," řekl LN místopředseda pražské ODS Jiří Janeček. Občanští demokraté na koaliční schůzce ČSSD dali ultimatum, aby svoji kampaň zmírnila. V opačném případě vylučují povolební spolupráci. Že za billboardy stojí ČSSD, deníku potvrdil místopředseda pražské organizace Karel Klíma.


Kvůli spojení lídrů tuzemského pekařského trhu, firem Delta Pekárny a Odkolek, přijde o práci více než tisícovka jejich zaměstnanců. Spojená firma plánuje zavřít šest z dosavadních 18 tuzemských dceřiných podniků. Informují o tom úterní Hospodářské noviny. "Ze čtyř tisíc současných zaměstnanců zůstanou maximálně tři tisíce. Nemáme jinou možnost, jak racionalizovat výrobu," řekl listu Marko Pařík, který spolu s bratrem Jaroslavem skupinu ovládá. Propuštění zaměstnanci přitom podle listu nemohou počítat s nadstandardním balíkem peněz na rozloučenou. Firma podle mluvčího Jaroslava Pompa pouze dodrží obvyklou výši odstupného, nařízenou zákonem. Fúzi povolil pekařům po více než dvou letech žádostí antimonopolní úřad letos v únoru.