Hamáčkovi s cestou do Moskvy pomáhal podle Seznam Zpráv Hrad, Jindrák to odmítá

S přípravou chystané cesty do Moskvy pomáhal podle serveru Seznam Zprávy vicepremiérovi a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) také Hrad. Seznam Zprávy uvedly, že jim to potvrdil šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák. Pomoc se měla týkat uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. V Radiožurnálu ale Jindrák později popřel, že by se na přípravě cesty Hrad podílel. Podle něj jde o "posunutí" informací a jeho kancelář pouze reagovala na Hamáčkův tweet, kde se o možnosti uspořádání summitu zmiňoval. Seznam Zprávy v reakci na toto tvrzení zveřejnily na svém webu nahrávku a přepis telefonického rozhovoru s Jindrákem.

Jindrák sdělil, že by prezidenti Vladimir Putin a Joe Biden museli být pozváni prezidentem Milošem Zemanem a toto pozvání už bylo napsáno. "Co se týče pozvání pana prezidenta Bidena, bylo to v nějakém stadiu diskusí s panem prezidentem i s panem premiérem, že to musí být akce, kde zvacím subjektem je prezident, protože to je prezidentská úroveň," řekl serveru Jindrák.

Server Seznam Zprávy v úterý s odkazem na své nejmenované zdroje napsal, že Hamáček chtěl vyměnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Hamáček takové obvinění odmítl a oznámil, že na autory článku podá trestní oznámení. Server Seznam Zprávy trvá na pravdivosti svých informací. Podle českých bezpečnostních složek jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti ruských tajných služeb. Hamáček tvrdí, že jeho chystaná cesta do Moskvy měla být zastíracím manévrem a neměla se uskutečnit.