Havel zrušil dubnový program v zahraničí, odlet do USA odložen

Bývalý prezident Václav Havel, kterého od počátku roku trápí dýchací potíže, zrušil svůj dubnový program v zahraničí. Počátkem měsíce chtěl exprezident odletět na několik měsíců do Spojených států. Datum jeho cesty do USA ale zůstává zatím nejisté. Vyplynulo to ze slov Havlova tajemníka Jakuba Hladíka.

V polovině dubna se měl Havel také potkat s dalajlamou v kanadském Vancouveru na setkání náboženských vůdců. V Kanadě mu měli také předat dvojitý čestný doktorát Univerzity Britské Kolumbie a Univerzity Simona Frasera. "Kanadu jsme museli bohužel zrušit. Bylo by riskantní plánovat tak dalekou cestu s velmi náročným programem," řekl ČTK Hladík. Nezodpovědné by podle něj bylo také již nyní stanovit přesný termín několikaměsíčního Havlova pobytu ve Washingtonu, kde mu kongresová knihovna udělila stipendium.

Kvůli zánětu průdušek už Havel počátkem ledna přerušil návštěvu Indie a zrušil plánovanou návštěvu Thajska a Tchaj- wanu. Podle odborníků trpí Havel chronickou bronchitidou. Z pravé plíce mu lékaři v roce 1996 odstranili zhoubný nádor. Na zdraví nyní sedmašedesátiletého Havla se podepsala léta strávená v komunistickém vězení a také dlouholeté kouření. Z hlediska cestování mu nesvědčí prudké střídání teplot, klimatizace či suchý vzduch v letadle. Již v době, kdy stál v čele státu, musel ze zdravotních důvodů přerušit několik zahraničních cest.