HDP se zvýšil o 3 procenta - ekonomiku táhnou hlavně investice, ale i spotřeba

Českou ekonomiku táhnou vzhůru především rychle rostoucí investice. Proti očekávání zůstává poměrně vysoká i spotřeba domácností. Čechům rostou platy a od útrat je příliš neodradila ani reforma veřejných financí a rekordní nezaměstnanost. Stále se však nedaří zahraničnímu obchodu, uvedli ekonomové oslovení ČTK. Okolní země letos rostou ještě rychleji a opozice tvrdí, že ČR zaostává kvůli špatným krokům vlády. Hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí zvýšil o 3,1 procenta. Analytici počítali s růstem o 3,3 procenta. V České republice se letos investovalo především do stavebnictví. Většina firem i obcí stavěla na poslední chvíli, aby využila poslední měsíce s nižší DPH na stavební práce. Investice však směřovaly i do strojů a proudily do země také ze zahraničí, řekl ČTK ekonom Volksbank Vladimír Pikora. Investicím by se mělo dařit nadále, růst 9,5 procenta z prvního čtvrtletí se však již letos asi opakovat nebude.

Přestože analytici hodnotí výsledky české ekonomiky jako slušné, okolní státy vykazují ještě lepší čísla. Polsko šokovalo téměř sedmiprocentním růstem, Slovensko oznámilo zvýšení o 5,5 procenta a Maďarsko o 4,2 procenta. "V porovnání s novými členy EU se česká ekonomika vyvíjí hned po Slovinsku nejpomaleji," upozornila Helena Horská z České spořitelny. Také Marek upozornil, že zatímco hospodářství v USA, Japonsku, západní Evropě i většině nových zemí unie zrychluje, česká ekonomika naopak zpomaluje. "Pokud by se snad vláda chtěla dnešními údaji chlubit, měla by se nejdříve poohlédnout, jak se daří sousedům. V kontextu zrychlení hospodářského růstu téměř všude, kam se podíváte, je zpomalování české ekonomiky tristní záležitostí," uvedl. Okolní země však dosahují vyššího růstu snadněji, protože jsou chudší, a růst se tak počítá z nižší základny. Podle ekonomů ČSOB ale ČR zaostává i v ostatních ukazatelích, jako je běžný účet platební bilance nebo stav veřejných financí.

Ideální česká ekonomika by mohla ročně růst o čtyři až osm procent. Podmínkou takového růstu by však musely být nižší daně, nízká nezaměstnanost, menší sociální dávky, rozhýbaný trh práce, méně byrokracie, či rychlejší činnost soudů. Podle ekonomů oslovených ČTK se toho však Česká republika v nejbližší době nedočká.