Hejtman Juránek: O železničním nádraží se musí dále jednat

I když referendum po právní stránce dalo vedení Brna zelenou k přesunu železničního nádraží, podle jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL) by se o projektu mělo dál jednat. Nádraží je srdcem integrovaného dopravního systému v kraji a projekt jeho odsunu z centra města by měl být řádně prodiskutovaný a technicky propracovaný.

"Přál jsem si, aby k referendu přišla nadpoloviční většina voličů, a Brňané tak přímo o projektu rozhodli v hlasování. Z mého hlediska je pětadvacetiprocentní účast málo na rozhodnutí mnohaleté pře o nádraží. Na druhé straně je to moc hlasů na to, aby byl tento výsledek brán politiky v potaz," řekl Juránek ČTK.

Odsun nádraží podporuje vedení Brna. Tvrdí, že projekt umožní další rozvoj centra města a na nové nádraží budou moci přijíždět i nejmodernější vlakové soupravy. Jiný názor mají aktivisté z koalice Nádraží v centru. Uvádějí, že nádraží lze zmodernizovat v jeho současné podobě tak, jak to udělala některá západoevropská města. Přesun nádraží si vyžádá asi 20 miliard korun a přestavba brněnského železničního uzlu potrvá 15 let.