Hlavní cenu si z karlovarského festivalu odvezl italský film Takové děti

Hlavní cenu si z 39. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech odnesli bratři Andrea a Antonio Frazziovi. Před stříbrným plátnem Velkého sálu hotelu Thermal převzali Křišťálový glóbus dotovaný částkou 20.000 dolarů (asi 508.000 korun) za italský snímek Takové děti, jehož byli režiséry a spoluautory scénáře. Ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převzal světoznámý režisér Roman Polanski, který bude od pondělka natáčet v barrandovských ateliérech a v Žatci snímek Oliver Twist. Při zahájení této prestižní přehlídky byli podobně oceněni americký herec Harvey Keitel a kameraman Miroslav Ondříček.

Závěrečného ceremoniálu, který v přímém přenosu vysílala Česká televize, se zúčastnili například prezident Václav Klaus s chotí, ministři, zástupci diplomatického sboru a členové mezinárodních porot. Přítomna byla také "velvyslankyně" karlovarského festivalu ve světě, úspěšná česká topmodelka Karolína Kurková, která předala jednu z cen stejně jako britský herec John Cleese.

Poté, co předloni v hlavní soutěži celovečerních snímků exceloval Zelenkův Rok ďábla, letos uvedený hraný debut Marka Najbrta s názvem Mistři vyšel naprázdno. Festival nabídl ve více než čtyřech stovkách projekcí na 230 filmů. Na vstupenky se stály fronty, sály praskaly ve švech.