Hnutí ANO vyhrálo v deseti krajích, dva má STAN, jeden ODS

Hnutí ANO vyhrálo letošní krajské volby v deseti regionech ze 13. Reálně ale hrozí, že hejtmanů získá podobně jako před čtyřmi lety mnohem méně. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN (Starostové a nezávislí), v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů.

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše neobhájilo vítězství ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Premiérově ale vyhrálo v Jihočeském kraji a na Vysočině. V těchto regionech byla před čtyřmi lety první ČSSD. Hnutí ANO poprvé zvítězilo také ve Zlínském kraji, kde v roce 2016 vyhrála KDU-ČSL. Celkově bude mít ANO 178 mandátů, tedy o dva víc. V několika krajích, kde ANO vyhrálo, se už ostatní strany dohadují na koalici bez něj. Například v Pardubickém kraji se už strany současné koalice bez ANO dohodly na jejím pokračování. V Jihomoravském kraji se jedná o koalici KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN.

Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD a KSČM. Vládní sociální demokraté přišli proti volbám v roce 2016 o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci. Naopak Piráti jich získali asi 20krát více zastupitelů než před čtyřmi lety. Jejich počet vzroste z pěti na 99. Stejný počet mandátů bude mít také ODS, jež je podle posledních sněmovních voleb nejsilnější opoziční stranou. V regionech si občanští demokraté polepší o 23 křesel. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD. Po minulých volbách jich mělo 18. O 31 krajských zastupitelů víc než po volbách v roce 2016 bude mít hnutí STAN, a to 69. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.