Hnutí ANO vyhrálo v deseti krajích, dva má STAN, jeden ODS

Hnutí ANO vyhrálo letošní krajské volby v deseti regionech ze 13. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů. Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše neobhájilo vítězství ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Premiérově ale vyhrálo v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Vítěznému hnutí ANO po krajských volbách hrozí, že v řadě regionů vzniknou koalice bez něj. Uvedli to politologové oslovení ČTK, které zaujala mimo jiné vysoká volební účast. Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze ČTK řekl, že volby jsou také obrovskou porážkou koaliční ČSSD a komunistů, kteří kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) tolerují. Podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je to pro ANO varování před sněmovními volbami v příštím roce.

Premiér Andrej Babiš považuje výsledek hnutí ANO, jehož je předsedou, ve volbách za skvělý. Poděkoval všem občanům, kteří i přes koronavirovou epidemii přišli k volbám. Kvůli mediální masáži a stálé kritice vlády měl z voleb obavy, jediným programem opozice je podle něj porazit Babiše ve sněmovních volbách příští rok. Předseda kabinetu též uvedl, že nehodlá zasahovat do vyjednávání o koalicích v jednotlivých krajích, je to podle něj na tamních organizacích.

Podle předsedy ODS Petra Fialy strana v krajských volbách oproti ostatním celostátně posílila o zhruba 50 procent. V Královéhradeckém, Jihočeském, Plzeňském a Středočeském kraji podle něj ODS bojovala o první místo. Významnou zprávou podle něj je, že opoziční strany jsou ve srovnání s vládními stranami silnější.

Piráti, kteří v řadě krajů skončili na druhém místě, se budou podle předsedy Ivana Bartoše pokoušet propojovat svou politiku ve Sněmovně, v regionech i na úrovni Evropské unie. "Řada stran šla v koalicích, my ve 12 krajích sami," vysvětlil. Odhadl, že z výsledků příliš nejásá ani nejúspěšnější hnutí ANO. "Ten úspěch je asi výrazně menší, než premiér (a předseda ANO Andrej Babiš) očekával," řekl Bartoš.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil volební výsledek strany v senátních a krajských volbách za velkou ztrátu. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích, do druhého kola senátních voleb nepostoupil žádný z jejich kandidátů. Filip v České televizi řekl, že stranu nyní čeká nejkritičtější období.