HOMR: Dalších 100 majitelů domů podalo stížnost kvůli nájemnému

Hnutí na obranu majitelů realit (HOMR) obdrželo dalších více než 100 stížností majitelů domů, kteří se kvůli regulaci nájemného chtějí obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Stížnosti vůči České republice chce hnutí k soudu poslat nejpozději 23. dubna. ČTK to řekl předseda HOMR Girolamo Giormani. Prvních zhruba 100 stížností předalo hnutí evropskému soudu v březnu. "Každý den přijmeme kolem deseti stížností," řekl Giormani. Vedle soukromých majitelů domů se ke stížnostem podle něj připojily i některé obce a jedno větší město. Jména však odmítl uvést.

Podklady pro případnou obhajobu republiky již připravuje ministerstvo spravedlnosti. "Jsou zde pádné důvody pro to se domnívat, že žaloba bude přijata," uvedl již dříve mluvčí ministerstva Petr Dimun. Žalobu k evropskému soudu chystá také Občanské sdružení majitelů domů (OSMD). Sdružení nyní žalobu připravuje a chce ji podat po 23. dubnu, kdy se bude konat valná hromada.

Náhrada škod vůči republice by se v případě, že se připojí všichni soukromí majitelé domů, mohla podle Giormaniho vyšplhat na více než 50 miliard korun. Pokud by se připojila města a obce, částka by se zvýšila desetkrát, tedy na 500 miliard korun, uvedl již dříve předseda HOMR.