Přehled tisku

Petr Nečas, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hlavní je export, až pak Pussy Riot, uvádí Mladá fronta Dnes k překvapivému výroku premiéra Petra Nečase na zahájení brněnského strojírenského veletrhu. Šéf ODS tak podle deníku poslal Číně a Rusku vzkaz, že obchod je pro Česko přednější.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Hlavní je export, až pak Pussy Riot, uvádí Mladá fronta Dnes k překvapivému výroku premiéra Petra Nečase na zahájení brněnského strojírenského veletrhu. Šéf ODS tak podle deníku poslal Číně a Rusku vzkaz, že obchod je pro Česko přednější. Postavil se za to, abychom si přílišným lpěním na lidskoprávních otázkách nekazili naše exportní pozice ve dvou klíčových zemích, které však mají s dodržováním lidských práv mírně řečeno problémy. Kritikou ruské punkové skupiny Pussy Riot se ale dostal do sporu s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, který se před necelými třemi měsíci na Václavském náměstí v Praze osobně za uvězněné členky kapely postavil. A premiér kritizoval i podporu tzv. dalailamismu. Toto slovo přitom jako první použil kancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Prezident Klaus, který je známý rezervovaným postojem k dalajlamovi, byl na zahájení veletrhů rovněž přítomen, připomíná Mladá fronta Dnes.

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09 se k Nečasovu projevu v Brně vyjádřil v rozhovoru pro Lidové noviny. Považuje jeho slova za "hrozivý úlet". Pokud má vláda pokračovat v takovém stylu, má z jejího dalšího vývoje a osudu velké obavy. Projev podle něj mezi řádky říká, že v případě velkých mocností je možné kvůli exportu hodit otázku lidských práv přes palubu. V tomto smyslu to bude podle šéfa diplomacie vnímat svět. Žádný český ministr zahraničí ale neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva, doufá Karel Schwarzenberg. Proti diktátorům se musí postupovat stejně, ať jsou jakkoliv velcí, citují ho Lidové noviny. Chce o projevu s premiérem ještě mluvit, další podrobnosti ale zatím nechtěl uvádět.


Miroslav Kalousek
Rebelové v ODS se podle deníku Právo chystají i na ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Šestice poslanců, kteří minulou středu ve sněmovně nepodpořili stabilizační balíček a způsobili tak vládní krizi, je připravena jednat o svých požadavcích s předsedou své strany a premiérem Petrem Nečasem, uvádí deník. Zdá se také, že ustupují od svých nekompromisních stanovisek a naznačují vůli k dohodě. Vůli k jednání Právu potvrdil neformální vůdce této skupiny Petr Tluchoř. Připustil, že by mohl s daňovým balíčkem souhlasit, pokud by platil jen jeden rok, a nikoliv tři. Vzápětí však tuto informaci sám dementoval. Dodal, že konkrétní požadavky rebelové teprve budou formulovat. Jejich primárním zájmem je šetřit na výdajové stránce rozpočtu. Je proto třeba se vrátit k systémovým změnám. Tluchoř přitom naznačil, že by o nich byl ochoten jednat i s Kalouskem. Ten ale minulý týden Právuřekl, že s rebely jednat nebude. ODS si podle něj musí vyřešit svůj vlastní problém. Kromě šestice rebelů je teď ve hře i hlas dalšího poslance ODS Borise Šťastného. Ten sice balíček podpořil, podruhé mu ale svůj hlas váhá dát. Chce ministru financí posílat podněty, kde by se dalo šetřit. Chce šetřit například na reklamě, která v případě státních úřadů stojí víc než miliardu korun ročně.


Sloupek Lidových novin se zabývá současnou kauzou pančovaného alkoholu. Na následky otravy metanolem už v Česku od minulého týdne umřelo několik lidí a další úmrtí s vysokou pravděpodobností přibudou. V naší zemi se pálí na černo a pašují lihoviny po staletí, píše autor sloupku. Všichni, kdo přicházejí do styku s podezřelou kořalkou, vědí, co riskují. Dlouhé roky se nikomu nic nestalo a hrdly našich spoluobčanů protekly tisíce hektolitrů lihu. Pijáci si pochvalovali láci a stát bezmocně přihlížel. Když v posledních dnech začali umírat lidé a další ztrácejí zrak vinou pančované kořalky, ozývá se stále hlasitěji, že stát cosi zanedbal. Připomíná to trochu situaci při povodních v letech 1997 a 2002. Stát mohl i tehdy jistě udělat víc, nicméně ani on nemůže bojovat proti svým občanům. Zdá-li se někomu, že stát dělá málo, měl by udat nejbližšího dealera ilegálního lihu. Prospěje tak státu i zdraví svých bližních, píší Lidové noviny.


Ondřej Černý,  foto: ČTK
Za nečekaným odvoláním ředitele Národního divadla v Praze Ondřeje Černého je podle šéfa poslanců TOP 09 a STAN Petra Gazdíka skutečnost, že Černého vyšetřuje policie kvůli majetkovým deliktům. Uvádí to deník Právo. Gazdík to uvedl na dotaz deníku, zda vyslechne výzvu řady umělců a navrhne premiérovi odvolat ministryni kultury a svou stranickou kolegyni Alenu Hanákovou. Gazdík se jí zastal s tím, že ji nebude kritizovat za odvolání člověka, kterého šetří policie pro evidentní majetkové delikty. Podle mluvčí policie Jany Röslerové se touto kauzou policisté zabývají od 27. července. Zatím pouze shromažďují podklady, trestní řízení nebylo zahájeno. Podle Ondřeje Černého informace o vyšetřování ale není nová. Trestní oznámení na něj bylo podáno asi před rokem, audit ministerstva kultury ale zjistil, že jako ředitel v divadle nic neporušil.


Klausův právník nastoupí ke štrasburskému soudu, informují Hospodářské noviny. Ve Štrasburku se tak soudce, který Českou republiku zastupuje u Evropského soudu pro lidská práva, vymění po dlouhých devatenácti letech. Stane se jím známý pražský advokát a "hradní právník" Aleš Pejchal. Dva další finalisté - soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn a akademička Mahulena Hofmannová - odešli podle deníku poraženi. Pejchal má blízko především k prezidentu Klausovi. Ten jej v r. 2003 dvakrát navrhoval na soudce Ústavního soudu, jenže Senát jeho návrh pokaždé zablokoval. V posledních letech Pejchal Klause několikrát zastupoval v právních sporech. Post soudce ve Štrasburku patří mezi nejvýznamnější právnické posty. Soud řeší závažné případy porušení základních lidských práv a svobod. I Česká republika tu byla několikrát odsouzena, především v restitučních sporech.


Česká ekonomika je v recesi, píší Hospodářské noviny, strojírenství ale krizi odolává. Roste a táhne průmysl i export. Šéfové tuzemských strojírenských firem si spíš než na krizi stěžují na byrokracii, korupci a špatné školství. Ke stížnostem na odbyt totiž není důvod. Automobilový průmysl zažívá pokračující růst a spolu s ním rovněž řada navázaných oborů. Roste také zájem o české stroje a součásti elektroinstalací. Přesto se i mezi strojírenskými firmami šíří obavy o další vývoj. "Všichni jsou příliš negativní," tvrdí ale šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Český průmysl je podle něj stále konkurenceschopný. Představuje přes 30 procent HDP a zaměstnává více než 1,4 milionu lidí. Data ukazují, že strojírenství se nejen daří držet silnou pozici na zavedených evropských trzích, ale stále razantněji pronikat na trhy nové. Vláda se snaží snížit závislost českého exportu na unijních trzích. Její exportní strategie by měla pomoci posílit vývozy do zemí jako Brazílie, Indie, Iráku, na Ukrajinu nebo do Spojených států, shrnují Hospodářské noviny.