O víkendu se sešly sněmy ODS a TOP 09

Foto: ČTK

Víkendové sjezdy dvou vládních stran potvrdily sílu mandátu jejich předsedů. Sněm TOP 09 navíc oznámil kandidaturu Karla Schwarzenberga pro prezidentské volby. Kongres Občanské demokratické strany /ODS/ jasnou většinou rozhodl o prodloužení funkčního období předsedy Petra Nečase do konce příštího roku.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Na obou fórech zazněla i přes známky určité rivality vůle pokračovat ve vládní spolupráci a dokončit reformy. Strany se také věnovaly krajským a senátním volbám, které se odehrají za rok, a řešení krize eurozóny.

Stranu TOP 09 dál povede Karel Schwarzenberg a prvním místopředsedou zůstává Miroslav Kalousek. Nikdo ze zvolených neměl žádného protikandidáta. V souvislosti s krajskými a senátními volbami varoval Schwarzenberg před lidmi, kteří by chtěli TOP 09 využít k tomu, aby se dostali k moci.

"Musíme dát pozor, aby se do našich řad nevloudili lidé, kteří používají TOP 09 pouze jako výtah moci nebo čerpadlo, jak si nelegálním způsobem vydělávat peníze. Už jsem nějaké náznaky zaznamenal. Je výhoda, že jsme doposud žádnými většími skandály poškozeni nebyli."

Karla Schwarzenberga ve volbě podpořilo 95 procent delegátů, stejně jako Miroslava Kalouska. Podle jeho slov nebude další směřování vládní strany jednoduché.

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
"TOP 09 čeká spousta práce a střet ideí. Já si nedělám žádné iluze o tom, že přicházejí složité časy a že mohou přijít i složité sociální problémy a s nimi budou posilovat vlivy jednoduchých, extrémistických, revolučně totalitních řešení. A bude povinností TOP 09, aby obhájila ideové principy skutečného konzervativismu."

Karel Schwarzenberg den před svým zvolením oznámil, že přijme kandidaturu na prezidenta republiky. Kandidovat chce i v případě nepřímé volby hlavy státu.

"Doufám, že Pražský hrad, ať tam bude někdo jiný nebo snad i já, bude v budoucnosti místo nikoliv kontroverzních názorů, nýbrž místo, odkud se šíří osvěta, kde je střed kultury a přemýšlení v ČR."

Kongres TOP 09,  foto: ČTK
Třiasedmdesátiletý Schwarzenberg se zmínil i o svém zdravotním stavu, na četných zahraničních cestách prý zjistil, že je schopen zátěž prezidentského úřadu vydržet. Delegáty také vyzval, aby ministra financí Miroslava Kalouska, "který bývá označován za největšího zloducha české politiky", hájili třeba i po hospodách. Humorem se organizátoři snažili okořenit i heslo sněmu "Nepostávat. Nekoukat. Makat.", které si vypůjčili z Večerníčku Krkonošské pohádky.

V pražských Letňanech, kde jednala ODS, panovala větší nervozita než u TOP 09 v Hradci Králové. Někteří delegáti kritizovali, že jednodenní kongres je krátký. Podle předsedy Petra Nečase oslabuje ODS špatný mediální obraz a ekonomická situace v Evropě. Přes všechny problémy je vláda schopna provádět reformy. Když hovořil problémech EU, uvedl, že eurozóna teď hledá spíš nové plátce cizích dluhů než nové členy. Eurozóna je teď podle Nečase jiná, než byla při našem vstupu do unie.

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Maastrichtská kritéria ze všech zemí eurozóny splňují pouze tři státy. Státy vzájemně ručí za své dluhy. Považuji za poctivé vůči naší zemi, vůči našim občanům a vůči EU říci, že o tak zásadním kroku, jako je vstup do eurozóny musí rozhodnout občané v referendu."

Zástupci ODS na kongresu také odmítli sjednocování migrační politiky v Evropské unii a multikulturalismus. Do místopředsedů strany si rýpl Nečasův předchůdce Mirek Topolánek, když řekl, že jsou důvody zvolit Nečasovi nové vedení. Jinak byl vstřícný a ODS vyzval, aby přestala hledat vnitřního nepřítele.

Zatímco ODS jednala, sešla se v Praze demonstrace iniciativy ProAlt a odborů proti vládním reformám. Na jejich protesty reagoval na kongresu i premiér Nečas, když mimo jiné řekl, že český systém rodinné politiky patří k nejvstřícnějším v Evropě a Česko má v EU nejnižší míru chudoby.